POLITIKERANSVAR Vid en pressträff med finländska journalister rentvår Sveriges avgående statsminister sin regering från ansvar för gängbrottsligheten och pekar istället ut sina favoritsyndabockar.

Vid en pressträff med finländska journalister skuldbelägger Stefan Löfven festknarkande svensk medelklass för gängbrottsligheten i landet.

Svenskars knarkhandel och girighet förklarar enligt statsministern att Sverige till skillnad från Finland har stora problem med gängskjutningar.

Antalet dödsskjutningar har i Nordens folkrikaste land skjutit i höjden under Löfvens period som statsminister.

Till de finländska journalisterna bortförklarar han detta faktum med att problemen grundades under den föregående regeringen tid vid rodret, samt att hans egen regering trots dåliga premisser gjort allt som stått i dess makt för att motverka våldet.

— Det här är ett problem som sträcker sig långt bak i tiden. De som var vid makten före oss drog ner på det sociala skyddsnätet genom skattesänkningar och privatiseringar. Vi har också haft för dålig integration av människor som kommer hit från andra länder, säger han och fortsätter:

— Utanförskapsområden har utvecklats under lång tid, men nu ser vi till att polisen får resurser och vi skärper straffen.

En journalist frågar varför skjutningarna är så mycket färre i Finland trots att ”utanförskap” finns även där.

— Det handlar mycket om pengar, om att söka rikedom och det har med knarkhandel att göra, svarar Löfven.

SVT Uutiset uppger att medan skjutningarna i Finland äger rum i en sluten kontext, så utspelar de sig i Sverige på öppen gata.

DN presenterade för några dagar sedan statistik enligt vilken skjutningarna i Sverige minskat något hittills i år, vilket statsministern hoppas och tror stämmer.

Löfven ombeds kommentera dessa uppgifter.

— Skjutningarna ökar inte längre, jag hoppas att vi har nått en platå och att skjutningarna till och med kan vara på väg ner, säger han och återkommer till sina favoritsyndabockar:

— Den som festknarkar under veckosluten måste förstå att de göder dessa krafter. Ju mer folk använder droger och ju mer pengar som kommer i omlopp, desto viktigare blir det. Alla måste tänka till här om vad vi själva gör, säger Sveriges avgående statsminister och påpekar med emfas att regeringens uppgift är att se till att det finns ”resurser att bekämpa brottsligheten”.