OPINION. Enligt en färsk SVT/Novusmätning tappar Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet väljare. Framåt går istället Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och hade det varit val i idag hade det så kallade konservativa blocket (M+KD+SD) fått egen majoritet i riksdagen.

Grafik: Nordfront. Klicka för större.

Enligt en färsk undersökning från Novus/SVT straffar väljarna de partier som ingår i regeringskoalitionen. Socialdemokraterna backar med 2,8 procent sedan senaste mätningen och landar på 29 procent, medan Miljöpartiet backar med 0,5 procent och hamnar alltså fortsatt under riksdagsspärren med 3,4 procent.

Men värst är det för Liberalerna som backar med 0,7 procent och skulle med råge åka ur riksdagen ifall det var val idag med endast 2,7 procent av rösterna. Undersökningen gjordes mellan 14 januari och 3 februari, varför Jan Björklunds avhopp inte kan ha påverkat siffrorna. Många tror däremot att den hårda interna kritiken mot att man gick med på regeringsöverenskommelsen och släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister kan ha påverkat partiet negativt i opinionen.

— Det där bygger ju på ett nytt mittensamarbete, och det är kanske inte så konstigt att väljarna är lite avvaktande inför det. Jag tror att det är för tidigt att säga än vad väljarnas slutgiltiga de kommer att bli, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm till SVT.

Annie Lööfs Centerpartiet står samtidigt i princip stilla på 7,5 procent.

”Konservativt block” får egen majoritet
Partier som istället går framåt är Vänsterpartiet, som ökar med 1,5 procent och får 9,1 procent. Även Sverigedemokraterna ökar kraftigt med 2 procent och blir näst största parti med 21,2 procent av rösterna.

— Det här visar vad folk tycker om den här nya regeringen och överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Vi har också sett i regeringsbildningen hur de andra partierna har behandlat oss, men också vilka frågor som har hamnat i fokus. Där är de andra partierna inte trovärdiga medan vi är det, säger judinnan Paula Bieler, som sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Kristdemokraterna fortsätter att växa i opinionen, denna gång med 1,2 procent, och landar på 7,4 procent. Moderaterna tappar dock något vilket gör att de hamnar på 18,3 procent – med andra ord nästan 3 procent efter SD.

— Vi ser att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är vinnare så här långt. Sedan är det också intressant att Liberalerna är statistiskt säkert under spärren till riksdagen. De ligger på 2,7 procent, och de har aldrig legat så lågt i våra mätningar, kommenterar Novus VD Torbjörn Sjöström till SVT.

Ifall ett riksdagsval skulle landa på dessa siffror – med L och MP utanför riksdagen – hade det så kallade konservativa blocket med M, KD och SD haft egen majoritet i riksdagen.

Senast i december visade en undersökning från Aftonbladet/Inizio dessutom att en regeringskoalition mellan M, KD och SD var det populäraste alternativet bland väljarna, men hittills är det endast SD som offentligt visat intresse för ett sådant samarbete.

Källa:
S förlorar väljare efter regeringsbildningen


  • Publicerad:
    2019-02-07 09:00