INRIKES. Under en presskonferens på måndagen meddelar Jan Björklund att han efter tolv år som partiledare för Liberalerna avgår. Han kommer alltså inte att ställa upp för omval under året.

Jan Björklund under pressträffen där han meddelar sin avgång. Skärmbild: aftonbladet.se.

Under onsdagen meddelar Jan Björklund att han avgår som partiledare för Liberalerna. Enligt Björklund är det dags för partiet att efter tolv år med honom själv vid rodret att välja en ny ledare.

— Man ska inte vara partiledare mer än tolv år. Det hade tytt på bristande omdöme av mig att sitta kvar och det hade tytt på bristande omdöme av Landsdagarna att låta mig göra det, menar Björklund.

Björklund säger att han hade stannat kvar ”något år till” ifall Liberalerna hade ingått i en regering efter valet, antagligen för att han då fått en ministerpost.

— Men jag hade i vilket fall som helst inte suttit kvar fram till valet 2022, säger Björklund.

Han menar vidare att det är rätt tidpunkt att avgå i början av en mandatperiod, eftersom det ger partiet god tid att etablera en ny partiledare inför nästa riksdagsval.

Trots att Liberalerna nu får gå in i vårens EU-val med en avgående partiledare menar Björklund att partiet går in i valrörelsen med ”full kraft”.

Jan Björklund har fått stå ut med hård intern kritik efter att han valde att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister trots att Liberalerna gick till val med Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat.

Källa:
Jan Björklund ställer inte upp för omval


  • Publicerad:
    2019-02-06 15:15