OPINION. Enligt nya opinionsundersökningar har väljarna reagerat på riksdagspartiernas oförmåga att bilda regering. I en SVT/Novus-undersökning hamnar Liberalerna under riksdagsspärren, samtidigt som en Aftonbladet/Inizio-undersökning visar att hälften av de tillfrågade anser att Centerpartiet bär skulden för kaoset.

På onsdagen röstades Ulf Kristersson (M) ned som statsminister av riksdagens kammare och under torsdagen gav riksdagens talman Andreas Norlén (M) Centerpartiets ledare Annie Lööf ett så kallat sonderingsuppdrag. Händelserna följde av en turbulent höst, där både Ulf Kristersson och Stefan Löfven (S) förgäves och i omgångar försökt samla underlag för en regeringsbildning.

Problemet är att det inte har gått att samla en majoritet i riksdagen som kan tolerera varken Kristersson eller Löfven på statsministerposten, åtminstone ine utifrån det underlag man har kunnat presentera. Annie Lööf har samtidigt lanserats som en kandidat som ska lösa krisen i framförallt judiska Bonniers tidningar, vilket skedde efter att hon under förra året bjöds in till Bilderberggruppen, något hon nu alltså rent formellt har fått i uppdrag att göra.

Under fredagen har två opinionsundersökningar publicerats som ger en fingervisning om hur väljarna har reagerat på riksdagspartiernas oförmåga att bilda regering.

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio anser 74 procent av 1 000 tillfrågade att politikerna har skött eftervalsprocessen dåligt. 45 procent anser att det skötts ”mycket dåligt”. Av de som anser att det skötts dåligt anser 50 procent att Centerpartiet bär den största skulden för kaoset, och bland männen är siffran 60 procent.

Bland de som anser att politikerna skött sig dåligt är det ingen som anser att Kristdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet bär mest skuld och endast 2 procent pekade ut Sverigedemokraterna. 27 procent anser att Moderaterna bär störst skuld och 7 procent anger Socialdemokraterna.

Det är också uppenbart att riksdagskaoset även har polariserat väljarna. Medan S-väljare anser att Moderaterna bär skulden för dramat så anser M- och SD-väljare att Centerpartiet är värst.

Liberalerna straffas
Även om Centerpartiet pekas ut som skuldbärare av dem som anser att politikerna skött sig dåligt så straffas partiet inte i tappade sympatisörer. Enligt en undersökning från SVT/Novus går Centerpartiet framåt och får 8,9 procent av rösterna. Att C inte backar kan förklaras med tidigare undersökningar som visar att partiets väljare är positiva till att Annie Lööf blockerat en borgerlig regering som förutsatt ett stöd av SD.

Däremot går Liberalerna tillbaka och hamnar med 3,7 procent under riksdagsspärren. Den interna kritiken mot att Liberalerna blockerade Kristerssons regering har inte heller varit obefintlig som i Centerpartiet.

Enligt Dagens Industri handlar det till och med om en ”intern revolt” mot partiledaren Jan Björklund. Framförallt ska det vara liberaler i Skåne – där partiet i vissa fall till och med har samarbetat med SD – som är kritiska till att partiet röstade ned Kristersson. Men även i själva riksdagsgruppen ska det enligt interna källor finnas en splittring.

Även Kristdemokraterna och Moderaterna backar något, samtidigt som Socialdemokraterna går fram med 1,5 procentenheter, vilket innebär att Alliansen enligt opinionsundersökningen halkar efter och får 37,7 procent mot de rödgrönas 42 procent.

Bland de rödgröna backar dock Miljöpartiet och hamnar med 4,3 procent farligt nära riksdagsspärren.

Sverigedemokraterna går däremot framåt i undersökningen och får 19,2 procent av rösterna. Enligt många bedömare är det också SD som mer eller mindre garanterat skulle tjäna på ett extraval.

— Sverigedemokraterna har en tacksam sits just nu. När de framstår som i princip det kanske enda och i vart fall tydligaste oppositionspartiet så vinner de på politisk instabilitet och politisk obeslutsamhet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, i en kommentar till SVT.

Källor:
Väljarna: Annie Lööf bär skulden för regeringskaoset
Liberaler på hal is om det blir extraval
Intern revolt mot Björklund – ”extremt pressad just nu”


  • Publicerad:
    2018-11-16 15:00