POLITIK. En veckan in på Stefan Löfvens sonderingsuppdrag har han inte lyckats rubba de övriga partiernas positioner, och därmed inte heller lyckats samla underlag för att bilda regering. ”Det är inte aktuellt, jag har ju sonderingsuppdraget nu”, dundrar han dock efter frågan om någon annan kanske borde testas som statsminister.

Stefan Löfven har misslyckats med sitt sonderingsuppdrag, men vägrar att ge upp.

För en vecka sedan gav riksdagens talman Andreas Norlén (M) den bortröstade statsministern Stefan Löfven (S) i uppdrag att sondera terrängen som statsministerkandidat. Beskedet kom efter att Ulf Kristersson (M) gett upp sina försök att bilda regering.

Löfven har ett svårt uppdrag framför sig, då en majoritet i riksdagen inte vill se honom som statsminister. Men många mediala proffstyckare har ansett att hans bakgrund som facklig förhandlare kan ge honom en fördel när det kommer till att rubba de andra partiledarnas låsta positioner.

Under veckan som gått har Löfven därför samtalat med samtliga riksdagspartiers partiledare, exklusive Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson eftersom han enligt Löfven företräder ett parti med ”rötter i nynazism och vit makt”.

Men på en pressträff under måndagen meddelar dock Löfven att ingen av partiledarna har backat en tum från sina positioner.

— De här samtalen har varit respektfulla, de har varit konstruktiva. Det är dock inte så att några positioner har förändrats, det är inte så att vi har gått in i någon slags förhandling, medger Löfven under pressträffen.

Löfven berättar däremot att han bedömer att det finns en ”ökad förståelse för varandras positioner” och att detta är en förutsättning för vidare samtal.

— För mig finns bara en väg framåt och det är fortsatta samtal, de måste ske kontinuerligt, på olika nivåer och fram till dess att det kan presenteras en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven, som har en vecka kvar på sitt sonderingsuppdrag.

Under pressträffen började journalisterna fråga om Löfven inte kunde acceptera Bilderberggruppens utvalde statsministerkandidat Annie Lööf som statsminister. Men Löfven vill inte höra talas om någon annan kandidat än han själv.

— Det är inte aktuellt, jag har ju sonderingsuppdraget nu, menar sosseledaren.

Jimmie Åkesson: ”Hyckleri!”
Jimmie Åkesson (SD) har varit starkt kritisk till både Kristersson och Löfvens sonderingar, som han menar är mer eller mindre spel för gallerierna. Istället för utdragna sonderingsrundor har Åkesson istället förespråkat att kandidater snabbt ställs inför omröstning i kammaren, så att ett extraval kan utlysas ifall det behövs. Han är nu kritisk till att Löfven fortsätter sina samtal i ytterligare en vecka.

— Det är tydligt att Stefan Löfven inte har lyckats. Men istället för att inse det, låter han nu ytterligare en vecka gå. Vi kan inte sondera oss igenom hela mandatperioden. Antingen behöver talmannen bryta upp låsningen genom omröstningar i kammaren, eller så får vi försöka låsa upp situationen genom ett extraval, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) har inte samma tålamod som Stefan Löfven tycks ha.

Att Löfven och de övriga partiledarna beklagar sig över hur svårt läget är ger Åkesson inte mycket för. Istället menar han att det är ”hyckleri” från partiledarnas sida.

— Det är de själva som gör det svårt genom att konsekvent utestänga våra 1,1 miljoner väljare. Hade de andra rest sig ur sandlådan, hade vi sannolikt kunnat komma längre vid det här laget, säger Åkesson, som förstås vill att man inte ska utestänga SD från samtalen.

Källa:
Stefan Löfven vägrar ge upp – fortsätter samtalen i tysthet


  • Publicerad:
    2018-10-22 12:00