POLITIK. I ett långt inlägg kommenterar Ulf Kristersson (M) dagens besked från Annie Lööf (C), som innebär att han kommer att förlora morgondagens statsministeromröstning. Han skriver att han är frustrerad över situationen och stänger samtidigt dörren för Lööfs planer om blocköverskridande samarbeten.

Ulf Kristersson (M) är frustrerad och besviken över att han inte kommer att bli statsminister imorgon. Som straff stänger han nu helt dörren till Annie Lööfs (C) idéer om ett regeringssamarbete med MP eller S.

Annie Lööf (C) meddelade idag att Centerpartiet kommer att rösta ”nej” till Ulf Kristersson (M) under morgondagens statsministeromröstning. Hon motiverar det med att Kristerssons regeringsförslag är beroende av Sverigedemokraternas stöd och att hon hellre vill ge partier som Socialdemokraterna och Miljöpartiet inflytande över en eventuell alliansregering.

Det väntade beskedet från Lööf sätter definitivt spiken i kistan för Kristerssons möjligheter att väljas till statsminister imorgon, något som han nu kommenterar i ett långt Facebookinlägg.

”Idag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik”, inleder Kristersson sin kommentar.

Han skriver vidare att det är ”tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik” och att Centerpartiet åtminstone borde kunna släppa fram honom som statsminister genom att lägga ned sina röster, på samma sätt som man gjorde under statsministeromröstningen efter valet 2014 då samtliga Allianspartier släppte fram Stefan Löfven (S)

Kristersson skriver att han är frustrerad över Annie Lööfs besked, framförallt eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu får regera vidare som övergångsregering trots att riksdagen röstat bort Stefan Löfven:

För det finns så mycket i Sverige som vi borde ta tag i. Akuta problem som behöver en lösning. Reformer som kräver en regering med både färdriktning och styrfart. Sverige skulle redan på fredag kunna få den nya regeringen på plats. Istället regerar nu S och Mp vidare. Och Sverige går allt närmare ett nyval. Jag tror att just det – ”ni får rösta om för partierna är inte nöjda med det förra valresultatet” – skulle imponera på väldigt få medborgare.

Annie Lööf sa efter sitt besked om morgondagens omröstning att hon nu vill att Alliansen återupptar försöken att få med Miljöpartiet i ett regeringssamarbete. Men detta säger nu Kristersson definitivt nej till:

Det som däremot INTE kommer att hända, är att Moderaterna medverkar till någon ny decemberöverenskommelse – varken till namnet eller till gagnet. Moderaterna kommer inte heller bli del av sonderingar, med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och Mp som samarbetar med S. Det fanns skäl till att vi just röstade bort den regeringen.

Det blocköverskridande samarbete som Kristersson nu stänger dörren till är grunden till idén om Lööf som statsministerkandidat – en idé som lanserats av lögnpressen efter att Lööf deltagit på förra årets Bilderbergmöte.

Tidigare har Kristersson också blockerat Annie Lööfs önskan om att få ett sonderingsuppdrag som statsministerkandidat av riksdagens talman.

Källa:
Kristersson (M) prövas som statsminister


  • Publicerad:
    2018-11-13 11:30