INRIKES. Som väntat blev det moderatledaren Ulf Kristersson som av den moderate talmannen Andreas Norlén fick det svåra uppdraget att försöka bilda regering utifrån riksdagens nya parlamentariska kaos.

Ulf Kristersson (M) kan nu bli Sveriges nästa statsminister.

Efter att ha samtalat med riksdagens samtliga partiledare har den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) kommit fram till att det är Ulf Kristersson (M) som har störst möjlighet att tolereras som statsminister av riksdagens kammare.

— Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa andra krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren. Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Att Alliansens partiledare förklarat sitt stöd för Kristersson som statsminister var väntat. Utfallet tyder dessutom på att även Jimmie Åkesson (S) har meddelat att han anser Kristersson vara den bästa kandidaten.

Det betyder dock inte att SD reservationslöst kommer att stödja en moderatledd regering.

— Jag tror att Kristersson vill pröva Alliansen i kammaren, men det är ingen mening som läget är nu, vi kommer att trycka på röd knapp. Då är det rimligt att Kristersson tänker utanför Allianssamarbetet och försöker hitta andra samarbeten. M och Kd-regering är den möjlighet som jag själv har nämnt, säger Åkesson.

Men Ulf Kristersson befäster samtidigt sin avvisande position mot SD. Istället vill han söka samarbete med den förmenta rivalen Stefan Löfven (S).

— Jag kommer att ta en ny kontakt med Stefan Löfven. Nu har vi besked från talmannen och det är en naturlig anledning att söka kontakt nu. Socialdemokraterna bestämmer under vilka förutsättningar de vill diskutera detta, säger Kristersson.

Samtidigt har Centerpartiets Annie Lööf meddelat att hon kan tänka sig en blocköverskridande koalitionsregim ifall det inte går att skapa en traditionell borgerlig alliansregering.

— Mitt andrahandsalternativ är en samlingsregering med ett eller flera allianspartier och S.

Lööf – som uppenbart själv aspirerar på statsministerposten – säger dock att hon inte anser att Stefan Löfven (S) bör vara statsminister i en sådan regering.

Kristersson har två veckor på sig att samla en majoritet i riksdagen som tolererar honom som statsminister. Misslyckas han kommer uppdraget med största sannolikhet att gå till Stefan Löfven, som efter valet avsattes som statsminister av en riksdagsmajoritet.

Källor:
Kristersson blir inte ny statsminister
Annie Lööf: Mitt andra alternativ är en samlingsregering


  • Publicerad:
    2018-10-02 19:00