INRIKES. Eftersom Stefan Löfven i fredags återigen röstades ned som statsminister får Sverige vänta en månad till innan en ny statsministerkandidat prövas.

Den tredje statsministeromröstningen kommer att ske den 16 januari.

Riksdagens talman Andreas Norlén gör bedömningen att en omröstning tyvärr inte kan ske innan jul.

I fredags röstade riksdagen nej till förslaget att välja Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister, för andra gången.

Riksdagen har tidigare även sagt nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och därmed återstår två statsministeromröstningar innan talmannen måste utlysa extra val.

Talmannen vill inför den tredje omröstningen ”helst se att den sker med en kandidat som faktiskt har chans att bli vald”.

Andreas Norlén säger vidare att han helst skulle vilja se att regeringsfrågan blir löst innan jul då det efter snart tre månaders förhandlingar är ”hög tid att Sverige får en regering”.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Lövfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska enligt Norlén rapportera till honom en gång per vecka under jul- och nyårsveckorna för att försäkra Andreas Norlén om att processen rör sig framåt.

Måndagen den 14 januari lägger talmannen fram ett förslag för nästa statsminister, som riksdagen kommer att rösta om två dagar senare. Den eventuellt fjärde – och sista – omröstningen kommer ske en vecka senare, den 23 januari.

Om ingen statsminister då är vald kommer ett extra val att hållas, senast söndagen 21 april.

Källa:
Talmannen: Nästa omröstning sker 16 januari


  • Publicerad:
    2018-12-19 14:30