POLITIK. Talmannen kommer den 3 december att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Den socialdemokratiske ledaren får därmed en dryg vecka på sig för att få tillräckligt stöd för en ny regering.

Stefan Löfvén (S)

Talmannen Andreas Norlén har idag beslutat att föreslå Stefan Löfvén (S) som ny statsminister i en ny omröstning i riksdagen. Löfven ska senast på morgonen den 3 december berätta för talmannen vilka partier som ska ingå i hans tänkta regering. Omröstningen om honom i riksdagen hålls den 5 december.

— Det finns inga garantier för att hans kandidatur blir framgångsrik, men vi måste ta nya steg i processen, säger Norlén. Stämningen i nationen, om jag får utrycka mig så, ger vid handen att det nu gäller att arbeta snabbt och effektivt, men samtidigt med eftertanke.

Talmannen och Löfven talade i telefon i går. De båda var då överens om att förutsättningarna nu är förändrade efter att centerledaren Annie Lööf misslyckats med sitt sonderingsuppdrag.

— Stefan Löfven är beredd att stå till förfogande, säger talmannen.

Genom att sätta press på Löfven bedömer Norlén att det skapas klara incitament för att förhandla fram stöd för en regering.

För många väljare ter det sig dock märkligt att samma riksdag som nyligen röstade bort Löfvén som statsminister några veckor senare plötsligt skulle stödja hans kandidatur.

Källa:
Löfven föreslås som statsminister


  • Publicerad:
    2018-11-23 11:20