POLITIK. Trots att Annie Lööf gick till val på att avsätta Stefan Löfven som statsminister meddelar hon nu att Centerpartiet är beredda att släppa fram Löfven under den kommande statsministeromröstningen.

Centerledaren Annie Lööf funderar på hur hennes högra sko smakar.

Annie Lööf och hennes Centerpartiet gick till val på att avsätta Stefan Löfven (S) och bilda en Alliansregering med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Efter att först ha bidragit till att fälla Löfven – som vägrade att avgå självmant efter valet – kom dock Centerpartiet att sedermera rösta ner Kristersson när talmannen föreslog honom som ny statsminister.

Det har spekulerats kring att Annie Lööf själv har ambitioner att bli statsminister, som en slags kompromiss mellan M och S, men när hon själv fick ett sonderingsuppdrag av talmannen misslyckades hon med att skapa ett underlag för en regering.

Talmannen har nu aviserat att han tänker lägga fram Löfven som statsministerkandidat för omröstning i kammaren, trots att den socialdemokratiske partiledaren tidigare misslyckats med att samla ett regeringsunderlag.

Nu har Annie Lööf gått ut i den judiska tidningen DN och förklarat att hennes parti är beredda att släppa fram Löfven som statsminister, om än under vissa villkor. Hon säger att de inte kommer att ingå i en S-regering, men att partiet kommer att lägga ned sina röster under statsministeromröstningen ifall Löfven går med på deras krav.

— Jag tror fortfarande att det är osannolikt att vi skulle släppa igenom Stefan Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka, men jag tycker att det är viktigt att regeringsbildningen nu fokuserar mer på sakpolitik. Av den anledningen har vi landat i ett antal konkreta liberala krav som S får begrunda. Accepterar de kraven är vi villiga att överväga att släppa fram eller tolerera Stefan Löfven i nästa veckas statsministeromröstning, säger Lööf.

Exakt vad listan innehåller är oklart, men hon berättar för DN att hon kommer att överlämna listan till Löfven när de ses nästa gång.

— Det är en gedigen lista på ett antal liberala krav. Det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden och det handlar om att säkra valfriheten i välfärden. Men också om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år., berättar Lööf.

Vidare säger Lööf att listan ska tolkas som ”tydliga krav för S att acceptera eller att förkasta för att vi ens ska kunna överväga om vi ska tolerera Stefan Löfven i statsministeromröstningen”.

Annie Lööf betonar också att hon inte kommer att sätta sig ner och förhandla om kraven, utan att det är denna lista som gäller. Hon tycker också att det är helt rimligt att ett 8-procentsparti som Centerpartiet kommer med en omfattande kravlista till ett 28-procentsparti.

— Väldigt rimligt i ljuset av att det är många partier som nu söker vårt stöd för att kunna bilda regering. En regeringsbildning handlar inte bara om siffror och mandat utan det handlar om det politiska innehållet. Jag vill att Sverige ska ha en mer liberal reformpolitik med möjligheter för fler i arbete, bättre villkor på landsbygden och kortare vårdköer. Då tycker jag att det är rimligt att man som parti ställer de kraven på den som aspirerar på att bli statsminister.

2013 sa Annie Lööf att hon hellre skulle ”äta upp sin högra sko” än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Redan när man var med och gjorde upp Decemberöverenskommelsen efter förra valet – som innebar att Alliansen hjälpte den rödgröna regeringen att få igenom sin politik – menade många att hon borde börja överväga skon. Men Annie Lööf menar nu som då att hon inte riskerar att bryta sitt löfte om att inte bli ett sossestödhjul.

— I det fallet handlar det om att vi får genomslag för vår politik, hävdar Lööf.

Källor:
Lööfs kravlista för att överväga att släppa fram Löfven
Lööf: ”Jag kommer inte att äta upp min högersko”


  • Publicerad:
    2018-11-27 16:20