INRIKES. Liberalerna är enligt partiledare Jan Björklund redo att inleda ett budgetsamarbete med en S-ledd regering, om den gör en ”rejäl högersväng”.

Under onsdagseftermiddagen höll Liberalernas partiledare Jan Björklund en presskonferens i riksdagen där han meddelade att Liberalerna är beredda att släppa fram en S-ledd regering om Socialdemokraterna gör en ”rejäl högersväng” på områden som rör skatter, arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, skolan och försvaret.

Presskonferensen inleddes med att Björklund likställde den nuvarande rödgröna regeringen ”med Vänsterpartiet i baksätet”, med M-ledaren Ulf Kristerssons 3-2-1-förslag ”med SD i baksätet”.

— Problemet här är ju inte M och KD utan SD, sade Björklund.

Detta uttalande av Björklund har dock mötts av internt motstånd från partikollegor. En djup splittring inom Liberalerna har dykt upp vad gäller förhållningssättet till Socialdemokraterna och Björklund säger att ”det inte har varit en fullständig enighet” i frågan.

Enligt ett uttalande från partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson skulle ett samarbete med Socialdemokraterna kunna få allvarliga konsekvenser:

— Jag tror att vårt parti riskerar att åka ur riksdagen. Vi är ett utsatt parti med lågt väljarstöd och med låg fallhöjd till riksdagsspärren.

Innan Björklund kan lova att partiet trycker på gul knapp den 5 december måste partirådet ge sitt godkännande.

När Björklund utfrågas om varför han inte vill sitta i den S-ledda regering som han kanske kommer att släppa fram svarar Björklund att det är på grund av att det ”vore betydligt svårare att återskapa en allians till nästa val”. På frågan om han tror att Alliansen kan återförenas efter att Liberalerna samarbetat med Socialdemokraterna svarar Björklund att han tror det är möjligt.

Jan Björklunds besked har kommenterats av Stefan Löfven:

— Det är bra att det nu finns en vilja att inleda diskussioner inför ett möjligt samarbete. Jag och Socialdemokraterna är redo att föra förtroliga samtal där alla parter kommer att behöva ge och ta. Det är positivt att flera partier är beredda på att ta ansvar för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.

Centerpartiets ledare Annie Lööf har tidigare gjort ett liknande utspel, där han sade att hon är beredd att släppa fram Löfven så länge Löfven lovar att liberalisera vissa politiska områden.

Källa:
Björklund: Liberalerna beredda att möta S


  • Publicerad:
    2018-11-28 21:25