POLITIK. Efter månader av dödläge i regeringsförhandlingarna öppnade Centerpartiet nyligen upp för att stödja en regeringsbildning av Stefan Löfven (S). Men idag ger Annie Lööf besked att förhandlingarna med Socialdemokraterna inte har burit frukt, varför man avser att rösta ner Löfven i den kommande statsministeromröstningen.

Annie Lööf under dagens pressträff. Skärmbild: aftonbladet.se.

”Nu har jag gjort allt jag kan”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf under en pressträff på måndagen. Efter intensiva förhandlingar med Socialdemokraterna inför den stundande statsministeromröstningen i riksdagen konstaterar hon att hennes parti inte kan stödja Stefan Löfvens (S) kandidatur.

— Vi har igår fattat beslut om att rösta nej till Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen. Några av de främsta hindren är att S inte har kunnat vara tillräckligt precisa i reformer kring arbetsmarknad och bostadsmarknad, säger Annie Lööf.

Men det är också Socialdemokraternas motvilja till att överge den tidigare samarbetspartnern Vänsterpartiet, som tillsammans med Sverigedemokraterna är ett parti som Annie Lööf anser måste hållas borta från allt politiskt inflytande.

— Jag upplever inte att Socialdemokraterna är beredda att klippa sina band med Vänsterpartiet och gå helhjärtat in i ett mittensamarbete. Jag tycker deras samarbete med Vänsterpartiet är mycket problematiskt.

För att Centerpartiet skulle släppa fram Löfven som statsminister och en socialdemokratiskt ledd regerings budget ställde Centerpartiet en rad krav, som i princip innebar att Socialdemokraterna skulle regera med en centerpartistisk ekonomisk politik med nyliberala reformer.

Även om Annie Lööf tidigare sade att Centerpartiets kravlista var just krav och inte förhandlingspunkter säger hon nu under pressträffen att man gick in i förhandlingarna med ”med såväl konstruktivitet som kompromissvilja”. Istället menar hon att det var Socialdemokraterna som inte var mogna för ett ”helhjärtat mittensamarbete”.

Annie Lööf menar att det nu är upp till andra partier att lämna sina låsta positioner för att det ska bli till någon regering.

— Nu måste andra partier röra sig, inte minst S och M, för att Sverige ska få en ny regering, säger Annie Lööf.

”Konservativa blocket” kan få igenom sin budget
Samtidigt tänker både Centerpartiet och Liberalerna att lägga fram egna budgetförslag och sedan lägga ned sina röster i slutvoteringen om budgeten. Detta innebär att den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna avser att lägga tillsammans – och som Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till – med största sannolikhet kommer att vinna över övergångsregeringens budgetproposition.

Ifall det sker kommer det ”konservativa block” som Jimmie Åkesson (SD) har arbetat för att prägla svensk politik, oavsett om Sverige får en ny regering eller ej.

Tidigast på onsdag kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven som statsminister. Löfven kommer dock att under dagen träffa talmannen och kan då begära mer tid att sondera, vilket han kommer att få ifall han har goda skäl till sin begäran.

Källa:
Annie Lööf: Resultaten håller inte för ett samarbete med S


  • Publicerad:
    2018-12-10 10:30