REGERINGSKAOSET. Enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio är en regering bestående av M, KD och SD det mest populära alternativet bland väljarna. Minst populärt är tanken med en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Jimmie Åkesson har längre drömt om ett konservativt block, bestående av M, KD och SD. Nu tycks väljarna göra detsamma. Foto: Per Pettersson/flickr (CC BY 2.0).

Tre månader efter valet tycks Sverige vara längre från att kunna få en regering än någonsin. Efter att ha öppnat för att stödja en regeringsbildning av Stefan Löfven (S) kom Centerpartiets Annie Lööf att under gårdagen återigen stänga dörren, då förhandlingarna mellan C och S strandat.

Detta innebär att Löfven med största sannolikhet kommer att förlora statsministeromröstningen i kammaren. Sedan tidigare har Ulf Kristersson (M) förlorat en sådan omröstning – efter att hans forna allianspartners C och L röstat ned honom – och ifall ytterligare två kandidater som talmannen föreslår röstas ned går Sverige automatiskt till nyval.

Väljarna vill se konservativ högerregering
Riksdagen kommer dessutom inom kort att rösta om budgeten. Den sittande övergångsregeringen kommer med största sannolikhet inte att få igenom sin budgetproposition, med tanke på riksdagens sammansättning efter valet. C och L kommer att lägga sina egna budgetmotioner och lägga ned rösterna i slutvoteringen, vilket innebär att de kommer att släppa fram M och KD:s budget, som SD kommer att rösta ja till.

Ett riksdagsblock bestående av M, KD och SD är något som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson länge förespråkat. Enligt en färsk opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio är det också en sådan regering som är mest populär bland väljarna.

I augusti ville 17 procent av väljarna ha en M, KD och SD-regering, medan siffran idag är uppe på 23 procent.

— Ett sådant tydligt alternativ har vi aldrig haft i mätningen tidigare, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: ”Skickligt spelat, Jimmie Åkesson”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är också de tydligt mest invandringsrestriktiva partierna i riksdagen.

Samtidigt har intresset för en ren alliansregering, med andra ord M, KD, C och L, minskat. I augusti ville 20 procent av väljarna att Alliansen skulle bilda regering, medan det idag bara är 16 procent som vill det.

En fullskalig rödgrön regering med S, MP och V är det näst populäraste alternativet, och stöds av 18 procent av väljarna. Samtidigt får den mittenregering som etablissemanget har förespråkat, bestående av S, MP, C och L, endast stöd av 14 procent.

— Istället för att väljarna rör sig mot mitten går de mer isär mot höger- och vänsteralternativen och det är de mer liberala som har fått stryka på foten, säger Karin Nelsson.

De minst populära alternativen är en S+M-regering samt en S+MP-regering som får stöd av tre respektive två procent av väljarna enligt Inizios mätning.

Fler skyller på Annie Lööf
Nordfront skrev i november om en Inizio-undersökning som visar att väljarna anser att politikerna skött regeringsbildningen dåligt, och att varannan skyller kaoset på Annie Lööf.

I december-undersökningen har antalet som skyller kaoset på Centerpartiet ökat till 55 procent. Inget annat parti kommer ens i närheten, då Liberalerna hamnar på andraplats med 15 procent av de tillfrågade som menar att partiet bär skulden för att Sverige inte har någon regering.

— Det är helt klart så att det är Centerpartiet som får bära större delen av skulden för att det har gått dåligt, säger Karin Nelsson.

Bland de som anser att partierna hanterat kaoset bra anser de flesta, 42 procent, att Socialdemokraterna har hanterat det bäst.

Källa:
Fler vill ha regering med M, KD och SD


  • Publicerad:
    2018-12-11 10:00