POLITIK. ”Moderaternas förhållningssätt till Sverigedemokraterna är hyckleri”, anser Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. Nu kräver han att moderpartiet öppnar upp för samtal med SD.

MUF:s ordförande Benjamin Dousa. Foto: Facebook.

Moderaternas inställning till SD efter valet har varit ambivalent. Å ena sidan ville man göra Ulf Kristersson till statsminister genom ett passivt stöd från SD, men å andra sidan ville man inte under några omständigheter förhandla med partiet.

När nu Alliansen har spruckit menar många att utvecklingen mot ett så kallat konservativt block i riksdagen, bestående av M, KD och SD, blir mer eller mindre oundvikligt. Än så länge har dock Ulf Kristerssonoch de övriga M-topparna gett Jimmie Åkesson kalla handen.

Men nu får partiets linje kritik från det egna ungdomsförbundet. MUF:s ordförande Benjamin Dousa sågar nämligen offentligt moderpartiets inställning i SD-frågan.

— Jag tycker att förhållningssättet till SD är ett enda stort hyckleri. Och det hyckleriet förekommer i alla partier, säger han i en intervju med Dagens Industri.

— Alla anpassar sina förslag efter vad SD tycker, men när Jimmie Åkesson ska ta en kopp kaffe i riksdagens kafeteria går folk från kön. Jag är så trött på det här stora hyckleriet.

Dousa menar att det är orealistiskt att tro att Sverige någonsin kan få en borgerlig regeringen igen om man inte öppnar upp för samarbete med SD, som i den senaste Novusmätningen gick om Moderaterna och hade blivit Sveriges nästa största parti ifall det varit val.

— Ingen borgerlig regering kommer någonsin kunna tillträda utan att tolereras av Sverigedemokraterna. Om det sker om två, fem eller tio år är svårt att sia om. Men det är ditåt vi är på väg, säger han till DI.

Samma Novusmätning visade att både L och MP åkt ut ur riksdagen vid ett riksdagsval, vilket också hade inneburit att M, KD och SD fått egen majoritet i riksdagen utan att behöva stöd från L och C.

Traditionellt har MUF haft ett förhållandevis starkt inflytande på Moderaterna och just Dousa sitter med i två av de tre grupper som ska analysera partiets valresultat.

Källa:
M-profilen vill öppna för förhandlingar med SD: ”Trött på hyckleriet”


  • Publicerad:
    2019-02-13 07:00