INRIKES. Jimmie Åkessons menar att Löfven-regeringen på kort sikt är skadligt för Sverige, med tanke på Centerpartiet och Miljöpartiets extrema hållning i invandringsfrågan. På långt sikt ser han dock att detta kan cementera det ”konservativa block” som SD drömmer om.

”Jag har inte så mycket nytt att säga”, inledde Jimmie Åkesson (SD) en pressträff under onsdagen. Men SD-ledaren valde likväl att ta tillfället i akt att kommentera den senaste utvecklingen i regeringsbildningsfrågan där Jonas Sjöstedt (V) i slutändan vek sig och har lovat att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, om än med en brasklapp.

Enligt Åkesson innebär den nya regeringen både bra och dåliga nyheter för SD.

— På kort sätt är det dåligt eftersom man verkar gå tillbaka till den här ”Reinfeldt-doktrinen” i invandringspolitiken, vilket har varit oerhört skadligt för Sverige.

Han pekar framförallt ut det faktum att Centerpartiet och Miljöpartiet ingår i regeringsunderlaget, partier som enligt Åkesson har en extrem och verklighetsfrånvänd syn på invandring.

På lång sikt tror han dock att Sverigedemokraterna kan tjäna på uppgörelsen, eftersom den sätter hans eget parti tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i opposition i riksdagen. I och med detta hoppas Åkesson att det ”konservativa block” han hoppas på i riksdagen kan inleda ett mer formellt samarbete.

— Det är framförallt i trygghetsfrågor och kriminalpolitik där jag ser stora möjligheter att vi tillsammans med den övriga oppositionen kan vara väldigt offensiva.

Jimmie Åkesson menar också att Moderaterna förr eller senare måste inleda ett samarbete med SD.

— Om Moderaterna någonsin vill ha regeringsmakten igen i det här landet så måste man öppna upp gentemot oss, det finns inget annat alternativ i verkligheten. Sen att de inte gillar det är en annan fråga, säger Åkesson.

Källa:
SVT Play: Forum 2019-01-16


  • Publicerad:
    2019-01-16 13:00