REGERINGEN. Enligt Jonas Sjöstedt har Stefan Löfven en överenskommelse med Vänsterpartiet om inflytande i regeringen. ”Det finns ingen sådan överenskommelse”, säger Liberalernas partiledare.

Under onsdagsmorgonen beslutade Vänsterpartiet att tillsammans med C och L släppa fram den nyliberala S-MP-regeringen vid nästa omröstning. Anledningen är att Stefan Löfven ska ha gett Jonas Sjöstedt ett personligt löfte om inflytande över regeringen trots att ett av kraven i uppgörelsen mellan de fyra partierna är att hålla Vänsterpartiet utanför.

I en pressträff säger Liberalernas partiledare Jan Björklund att någon sådan överenskommelse inte finns.

– Överenskommelsen är fast och han lyckades inte ändra den, säger Jan Björklund.

Björklund menar också att uppgörelsen om liberala reformer kring marknadshyror står fast. Att Vänsterpartiet skulle gå emot den nyliberala regeringen och kräva misstroendeförklaring mot Löfven om marknadshyrorna går igenom tror heller inte Björklund.

– Det är mycket uppskruvad retorik just nu. Sjöstedt har ett behov av att inför sitt parti visa upp fjädrarna. Men när det kokar ned till kärnan ligger överenskommelsen fast, säger Björklund.

Björklund säger i pressträffen också att han gärna ser att Alliansen fortsätter och att de fyra borgerliga partierna gör gemensam sak vid nästa val. Björklund, som tillsammans med Annie Lööf anklagas för att ha förrått Alliansen, menar dock att bollen ligger hos Moderaterna och Kristdemokraterna. Om dessa framöver bildar ett konservativt block tillsammans med Sverigedemokraterna kommer Björklund att dödförklara Alliansen.

Björklund vill dock inte svara på frågor om inte L och C med sitt samarbete med S och MP, med stöd av V, tvingar de två kvarvarande allianspartierna till att ingå i just ett sådant block.

Källa:
SVT Play: Forum 2019-01-16


  • Publicerad:
    2019-01-16 12:00