POLITIK. Nästan varannan boende i Sverige anser att den nya regeringen kommer att vara dålig för landet. Dessutom tror 44 procent att regeringen inte kommer att hålla.

Stefan Löfven hälsar.

Novus senaste opinionsundersökning visar att befolkningarna i Sverige hyser stor misstro mot det regeringsförslag som beslutades under onsdagen.

Förslaget gör att talmannen, moderaten och frimuraren Andreas Norlén, kommer att föreslå den tidigare upprepade gånger nedröstade statsministerkandidaten Stefan Löven till statsministerposten.

Löfven kan nu, med löfte från Socialdemokraternas stödparti Vänsterpartiet, nämligen för första gången sedan valet i september betraktas vara en seriös kandidat till statsministerposten och ledare för en svensk regering.

En syntetisk regering
Regeringen är syntetisk och formad för att utestänga det stora partiet Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Istället ska det minsta partiet, Miljöpartiet, tillsammans med det största, fortsätta att regera som innan valet. Nu får de på förhand ”budgetstöd” av de extremliberala partierna Centern och Liberalerna.

Novus har genomfört 1 229 intervjuer.

Undersökningsunderlaget är medvetet skevt valt, på grund av att Novus i synnerhet har velat fråga Vänsterpartiets väljare om situationen. Detta med anledning av att deras partiledare Jonas Sjöstedt ger Löfven sitt stöd. Därför bestod Vänsterpartiets väljare av 248 av de 1 229 personerna i undersökningen.

En fråga i undersökningen löd: ”Nu ser det ut att bli en S/MP-regering genom en politisk uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet som släpps fram av Vänsterpartiet. Tycker du att det är bra eller dåligt?”

47 procent av de svarande anser att detta är dåligt. 14 procent kunde inte ta ställning till frågan, och svarade därför ”vet ej”.

Sverigedemokrater och moderater är de mest kritiska mot uppgörelsen.

Regeringen kommer inte att hålla
En majoritet av de tillfrågade 44 procent, tror inte heller att den nya regeringen kommer att hålla fram till nästa ordinarie val som sker år 2022. 31 procent tror att den kommer att hålla alla fyra år.

Trots att Stefan Löfven är vinnare i uppgörelsen är det ändå bara 49 procent av hans väljare som tror att regeringen kommer hålla.

— Här är det mest intressanta att inte ens regeringspartierna och samarbetspartierna tror att det kommer hålla. Att bara varannan S-väljare tror att regeringen håller till nästa val måste vara en jobbig siffra, säger Torbjörn Sjöström som är chef för Novus.

Källa:
Nästan varannan svensk tror att den nya regeringen kommer vara dålig för Sverige


  • Publicerad:
    2019-01-16 21:55