INRIKES. SVT/Novus senaste mätning visar att Liberalerna och Miljöpartiet har slagit nya katastrofsiffror och ligger numera under riksdagsspärren.

I SVT/Novus senaste mätning backar Liberalerna med hela 2,1 procentenheter och hamnar på 3,4 procent. De nya siffrorna betyder med andra ord att vid ett extraval så hade partiet åkt ur riksdagen. Siffrorna fortsätter även att sjunka för Miljöpartiet, som backar med 0,5 till 3,9 procent, vilket innebär att de hade fått gå samma öde till mötes som Liberalerna vid ett extraval.

— Miljöpartiet och Liberalerna ligger väldigt illa till. De hade absolut inte vågat ett extra val, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Mätningen visar att de partier som ökat mest är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har ökat med 3,5 procentenheter till 31,8 procent och enligt Sjöström beror detta på att S stått i centrum under regeringsprocessen.

— S har vunnit på att vara partiet som regeringsbildningen kretsat kring. Inga interna konflikter som bubblat upp till ytan, säger han.

SD ökade med 1,7 procentenheter till 19,2 procent. Centerpartiet har backat med en procentenhet till 7,6 procent och Moderaterna har backat med 0,9 till 18,9 procent.

Kristdemokraterna har backat 0,1 procentenheter till 6,2 procent och siffrorna för Vänsterpartiet har sjunkit med 0,4 procentenheter till 7,6 procent.

Källa:
SVT/Novus: S och SD har ökat sedan valet


  • Publicerad:
    2019-01-17 21:15