INRIKES. En stor del av Miljöpartiets medlemmar är missnöjda med att regeringssamarbetet med Socialdemokraterna nu förlängs. MP-veteranen Birger Schlaug och andra källor inom partiet har nu bekräftat till Svenska Dagbladet att det finns planer på ett utbrytarparti.

Trots att den interna kritiker inom Miljöpartiet varit hård mot att man tvingats ge vika i många viktiga frågor under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna har partiet valt att ingå i den S-ledda regering som röstades igenom i riksdagen under fredagen.

Nu har källor inom MP bekräftat för Svenska Dagbladet att missnöjet lett fram till konkreta planer på ett utbrytarparti. En av dessa källor är det tidigare språkröret Birger Schlaug.

— Det finns sådana krafter, men jag är själv inte inblandad, säger Schlaug, som på senare år kritiserat utvecklingen inom partiet.

Andra källor gör gällande att det nya partiet kan vara redo redan till EU-valet i maj.

Att Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna har valt att gripa makten genom att kompromissa med Centerpartiet och Liberalernas nyliberala politik har redan lett till flera tunga avhopp, däribland den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter, samt riksdagsledamöterna Valter Mutt och Annika Lillemets.

— Nu är det de rödgröna som ska bedriva en i huvudsak högerinriktad ekonomisk politik. Vart ska missnöjda människor som drabbas av den här politiken vända sig? sa Carl Schlyter i Sveriges Radios ”P1 Morgon”.

Det återstår att se ifall Schlyter, Mutt och Lillemets kommer att bli en del av det eventuella nya och oppositionella Miljöpartiet.

Källa:
Schlaug: ”Finns planer på en MP-utbrytning”


  • Publicerad:
    2019-01-19 14:00