POLITIK. Carl Schlyter, tidigare riksdagsman och EU-parlamentariker för Miljöpartiet, lämnar nu partiet i protest mot den ”högerpolitik” som de rödgröna kommit överens med C och L om.

Carl Schlyter, tidigare MP (skärmdump Youtube).

Carl Schlyter, en av Miljöpartiets mest profilerade politiker, meddelade på torsdagen att han väljer att lämna partiet efter den regeringsuppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingått med Centerpartiet och Liberalerna.

I ett debattinlägg på SVT Opinion och på sin Facebooksida berättar Schlyter om hur han för nästan 25 år sedan valde att gå med i ”ett parti som kritiserade tillväxt och materialism, drev global solidaritet och kortare arbetstid”. Han beskriver hur han under åren som gått blivit alltmer besviken på utvecklingen.

Regeringsuppgörelsen i veckan blev spiken i kistan för Schlyter, som skriver:

Folk är hjärtligt trötta på allas kamp mot alla och att alla valtvång som skuldbelägger dig; du har valt fel, när skolan vården eller annat inte fungerar … Regeringsuppgörelsen fortsätter med skattesänkningar för de som inte behöver och lägger ut än fler verksamheter på den nyliberala experimentverkstaden … Men det är nog nu! Det är dags att vända på logiken, att folket ställer krav på politiken.

Schlyter menar att den högerpolitik som de rödgröna nu har kommit överens med C och L om i praktiken gör att allt missnöje från rödgrönt håll kommer att tystas, eftersom man måste visa lojalitet mot partierna i överenskommelsen. Detta, menar Schlyter, öppnar för en annan utveckling:

När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna att komma från extremhögern. Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022.

Schlyter tycker att MP istället borde ha ställt sig bakom en omvänd uppgörelse, och släppt fram Alliansen med stöd av SD. ”Då hade vi kunnat gå i opposition och ställt hårdare krav.”

Även Annika Lillemets har varit ett toppnamn inom MP och hon väljer nu också att lämna partiet. Hon ifrågasätter vad Socialdemokraterna egentligen är för parti när man väljer att godta kraftig högerpolitik. Lillemets tror inte SD kommer minska. Tvärtom kan uppgörelsen rentav leda till ”fascistiska rörelser” i Sverige, hävdar hon för SvD.

Carl Schlyter har tidigare varit MP:s toppnamn i EU-parlamentet och har suttit i riksdagen 2014-2018. Han har tidigare varit ett av namnen som har nämnts i spekulationerna om att efterträda Gustav Fridolin som ett av partiets språkrör, när Fridolin avgår från posten senare i år.

Källa:
”I dag lämnar jag Miljöpartiet”


  • Publicerad:
    2019-01-17 14:30