INRIKES. Medan Moderaterna går åt ett mer konservativt håll med ett nytt idéprogram har den tunga ordförandeposten i ungdomsförbundet MUF tagits över av en liberal kvinna som vill satsa på jämställdhet, klimat och migration.

Det var under förra veckan som Moderaterna presenterade ett förslag på ett nytt idéprogram som tagits fram av en kommitté som letts av den tidigare GP-redaktören och konservativa opinionsbildaren Alice Teodorescu.

I idéprogrammet betonar man Moderaternas ”liberalkonservativa tradition”, kritiserar identitetspolitik som jämförs med islamism och förordar en mer ”ansvarsfull” invandringspolitik.

Men samtidigt har partiets ungdomsförbund MUF enhälligt valt den uttalade liberalen Matilda Ekeblad till ny förbundsordförande. Hon efterträder Benjamin Dousa som blir ny vd för tankesmedjan Timbro.

— Det är ett stort förtroende som jag har fått av Moderata ungdomsförbundets medlemmar och jag ser fram emot att axla rollen som förbundsordförande. Muf har en viktig roll under de kommande åren, inte minst för att se till att Sverige får en moderat statsminister efter valet 2022, säger den nyvalda Ekeblad i ett pressmeddelande.

Hon meddelar att hon framförallt brinner för klassiskt vänsterliberala frågor.

— För min generation är mänskliga rättigheter och jämställdhet viktiga, likt miljö- och klimatfrågorna. Här måste Muf och Moderaterna våga ta plats, säger hon.

Medan Moderaterna går i en allt mer invandringskritisk riktning har Ekeblad utmärkt sig som en invandringsliberal. Detta bland annat i en debattartikel i DN tidigare i år där hon tillsammans med MUF-kollegan Fredrik Hultman skrev att ”strikt migrationspolitik inte får urarta i populism”.

Moderaterna beskriver dock Ekeblad som en ”frihetshjälte” och gratulerar henne på Twitter.

Som MUF-ordförande får Matilda Ekeblad en plats i Moderaternas partistyrelse.


  • Publicerad:
    2020-11-16 08:40