POLITIK. Som väntat har Centerpartiets ledare Annie Lööf meddelat att hennes parti kommer att rösta nej under morgondagens riksdagsvotering om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Därmed kommer Kristersson definitivt att förlora omröstningen.

Imorgon kommer riksdagen att hålla en omröstning om talmannen Andreas Norléns förslag till statsminister, Ulf Kristersson (M). För att Kristersson ska vinna krävs att en majoritet i kammaren inte röstar emot honom.

Kristerssons plan är att bli statsminister i en regering där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, med stöd av Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. För att det ska funka behöver dessa partier alltså rösta ”ja” till eller lägga ned sina röster mot Kristersson, på samma sätt som Alliansen gjorde under 2014 års statsministeromröstning om Stefan Löfven (S).

Men till skillnad från omröstningen om Löfven så kommer Liberalerna och Centerpartiet att rösta ”nej” till Kristersson, trots att båda partierna meddelat att han är deras statsministerkandidat. Liberalerna har sedan tidigare meddelat sin position, och nu går även centerledaren Annie Lööf ut med sitt slutgiltiga besked:

– Vi har landat i att säga nej i morgondagens statsministeromröstning, säger Annie Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

Beskedet är ingen överraskning, då Lööf sedan Kristerssons sonderingsrunda tidigare i höst varit tydlig med att hon inte vill se en regering som måste regera beroende av Sverigedemokraterna. Det är också så hon nu motiverar att C kommer att fälla Kristersson under omröstningen.

— Vi säger nej till att ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande i politiken, säger hon.

Morgondagens omröstning markerar enligt många experter att den växande splittringen inom Alliansen blir definitiv. När Alliansen bildades inför valet 2006 lyckades man ena borgerligheten med syftet att spräcka den socialdemokratiska maktdominansen i rikspolitiken. Men under den senaste mandatperioden – då man agerat i opposition i riksdagen – har de fyra partierna alltmer växt ifrån varandra i två läger: En liberal falang bestående av L och C, samt en mer konservativ falang bestående av M och KD.

Det är framförallt M och KD som har förändrat sin politik när det kommer till invandring, men också sina attityder till Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson (SD) har tidigare sagt att hans parti kommer att rösta nej till Kristersson ifall man åtminstone inte får ett löfte om att invandringen till Sverige kommer att minska med honom som statsminister. Hittills har partiet fått kalla handen, men vissa spekulerar i att Åkesson i slutändan kommer att beordra riksdagens sverigedemokrater att rösta ”ja” till Kristersson imorgon, för att ytterligare splittra Alliansen och lägga grunden för ett konservativt block bestående av M, KD och SD.

Annie Lööf vill dock inte medge att hennes beslut innebär att Alliansen är splittrad, även om hon erkänner att det är en unik situation för samarbetet.

— Det är första gången sedan Alliansen bildades som två partier väljer att på egen hand gå fram och försöka bilda regering, säger Lööf.

Efter morgondagens omröstning vill hon att Alliansen återigen försöker samtala med Miljöpartiet om ett regeringssamarbete. Miljöpartiet har dock varit tydliga med att de inte kommer att stödja en regering med Kristersson som statsminister. Hur partiet skulle ställa sig till att Annie Lööf blir statsminister i en sådan regering är dock inte helt klarlagt.

Källor:
Lööfs definitiva besked: Säger nej till Kristersson
Nilsson: Det är Åkesson som sitter på de verkligt tunga rösterna


  • Publicerad:
    2018-11-13 11:00