MEDIA. Den kanadensiska psykologen Jordan Petersons intervju med Skavlan blev snabbt en snackis på sociala medier, mycket tack vare Annie Lööfs försök att ifrågasätta Petersons redovisning av forskning. Enligt entreprenören och Youtubern Henrik Jönsson är utfallet av programmet en konsekvens av en kulturkrock.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson blev ett Internetfenomen i början av året efter en intervju med den brittiska journalisten Cathy Newman på Channel 4. Peterson var på besök i Storbritannien för att lansera en bok när han intervjuades av Newman, som istället för att genomföra en intervju gjorde sitt bästa för att försöka motbevisa och anklaga Peterson för diverse brott mot den vänsterliberala värdegrunden.

Petersons lugna och rationella avväpning av framförallt feminister och kulturmarxister har sedan dess gett honom något av en kultstatus, och hans bok Tolv livsregler har blivit en bästsäljare i hela västvärlden.

Nyligen besökte han Sverige, där han bland annat deltog i pratprogrammet Skavlan. Under programmet upprepade programledaren Fredrik Skavlan och Annie Lööf (C) – som också var gäst – i princip Cathy Newmans misstag. Detta genom att försöka motbevisa Peterson med hjälp av diverse falasier såsom halmgubbar och ”guilt by association”-argument. Intervjun kulminerade med att Lööf bekände att hon inte ”höll med” om de vetenskapliga bevis som Peterson bygger sina idéer på.

Entreprenören och Youtubern Henrik Jönsson har publicerat ett filmklipp där han analyserar programmet. Enligt Jönsson uppstår i programmet en ”frapperande kulturkrock” mellan Petersons vetenskapliga hållning och Sveriges ”konsensuskultur, där även konflikter hanteras genom tydligt definierade råmärken”.

— Svensk diskurs mäter väldigt sällan internationella konträra perspektiv offentligt utan att först filtrera dem genom en svensk uttolkare, som en journalist eller redaktör, säger Jönsson och fortsätter:

— Dessa översätts inte bara språkligt, utan man stöper även om dem i ideologiska kategorier som gör dem begripliga för en svensk publik.

Jönsson menar att Skavlan dock bryter mot det normala förfarandet. Eftersom det handlar om underhållning snarare än ”samhällsinformation” så tar man sig an Peterson ”ofiltrerat”, vilket leder till en hel del problem då Peterson är närvarande och kan bemöta Skavlan och Lööfs försök att omdefiniera hans ståndpunkter.

— [Petersons perspektiv] ska visa sig så främmande att gästerna förtvivlat misslyckas med att grundläggande förstå varandra, menar Jönsson.

Henrik Jönsson har ofta kritiserat den kulturmarxistiska konsensuskultur som genomströmmar det svenska samhället. I filmklipp som ”Vem granskar granskarna? och Fake filterbubbla! går han hårt mot gammelmedias desperata kamp om att återta sitt informationsmonopol.

Om Skavlan och Annie Lööfs försök att ”sätta dit” Jordan Peterson säger han:

— Det är en dålig idé att som amatör försöka slå en expert på vederbörandes hemmaplan.

Se Henrik Jönssons analys av Skavlans intervju med Jordan Peterson:

Se intervjun i sin helhet:


  • Publicerad:
    2018-11-08 07:30