ANTI-FEMINISM. Nästa vecka besöker världens just nu mest omdebatterade professor, Jordan B Peterson, Stockholm och föreläser om trångsynt feminism och vänsterns hat mot kompetens.

Professor Jordan B Peterson (skärmdump Facebook)

Genom sin beska kritik av feminism och politisk korrekthet har den kanadensiske professorn Jordan B Peterson blivit lika älskad som hatad världen runt. Just nu befinner han sig mitt i en världsturné där han hittills har besökt bland annat USA, Kanada och Australien och föreläst för mer än 200 000 personer. Nästa vecka besöker han Cirkus i Stockholm.

Petersons föreläsningar på Youtube har 75 miljoner visningar, och hans bok 12 livsregler. Ett motgift mot kaos har på ett drygt halvår sålts i över två miljoner exemplar världen över. På kort tid har Jordan B Peterson blivit en av vår tids mest polariserande intellektuella. Han har ibland kallats alternativhögerns intellektuella alibi. Men också en guru som hjälper människor att ta tag i sina liv.

Peterson var en okänd psykologiprofessor på universitetet i Toronto fram till hösten 2016 när premiärminister Justin Trudeaus regering föreslog att könsidentitet skulle adderas till listan av egenskaper som inte fick diskrimineras enligt lag. Peterson ansåg det befängt att att könsuttryck skulle kunna vara någonting subjektivt och annorlunda än ens biologiska kön. Han ansåg också att yttrandefriheten var hotad i och med den nya HMF-lagen.

Efter det blev ett av hans främsta angreppsobjekt den lögnaktiga feminismen i västvärlden:

— Att den övergripande berättelsen om vår tillvaro skulle handla om könsförtryck, det är ett motbjudande, hatiskt sätt att se världen på, säger Peterson. Det finns inget förtryckande patriarkat. Män och kvinnor behöver varandra, men spelar olika roller.

Han kallar feminister för ”det totalitära samhällets förtrupper som skuldbelägger män på grund av sin biologiska disposition”. han attackerar också den feministiska vänsterns hat mot kompetens, maskerat till medlidande:

— Män som visar prov på kompetens blir kritiserade för att hålla fast vid ett privilegium eller att försöka vinna mark genom dominans.

I poddar har Peterson förklarat att han anser feministiska män vara obehagliga – de har insett att de inte kan klättra i den traditionellt manliga hierarkin och tävlar i stället genom att alliera sig med feministerna.

— En svag man är farlig, menar Peterson. I stället för att straffa pojkar när de uppvisar ett aggressivt beteende bör man hjälpa dem att använda sin aggression på ett sofistikerat sätt, på samma vis som en bra idrottare. Det finns folk som kritiserar tävlingsinriktade lagsporter, men det är för att de är dårar.

Peterson har med sitt budskap fått unga killar att växa och ta tag i sina liv – att bädda sängen istället för att spela tv-spel, att stolt skjuta bak sina axlar istället för att krypa ihop i påtvingad skam över att vara man.

Han är irriterad på att Sverige de senaste fyra åren har styrts av en regering som har kallat sig feministisk:

— Jag litar inte ett ögonblick på idén om att västvärlden är en enda obruten kedja av manlig dominans som inte bröts förrän de modiga feministerna kom på 60-talet… Att kalla den historiesynen för skräp är alldeles för snällt.

Källa:
Jordan B Peterson: En lögn att tillvaron bygger på könsförtryck


  • Publicerad:
    2018-11-02 11:05