KANADA. Den mest skandalomsusade premiärministern i Kanadas historia riskerar fängelse efter den senaste korruptionsskandalen, eller att regeringen upplöses. Ändå tänker han ställa upp till omval i oktober.

Gerald Butts och Justin Trudeau.

Kanadas liberale premiärminister Justin Trudeau blev landets premiärminister 2015. Han vann valet på sin framtoning och löftet att legalisera marijuana, ett löfte som han höll. Nu jagas vin- och öldrickare med juridisk blåslampa och polis, men inte knarkare.

Liberala vänstermedier världen över har älskat Trudeau från start. 2017 placerade den vänsterliberala amerikanska tidskriften Rolling Stones honom på omslaget i en hyllning: ”Varför kan han inte bli vår president?” samtidigt som hyllningen syftade till att kritisera USA:s egen president Donald Trump.

Bolagsmedier i Sverige har också varit mycket dåliga på att rapportera om Justin Trudeaus mörka sidor.

Trots att Trudeau blir allt mindre omtyckt av kanadensarna tänker han ställa upp till omval i oktober. Men han har många problem som behöver klaras upp innan dess – om han förmår.

Fälld flera gånger för sitt dubiösa agerande
Ingen annan premiärminister i Kanadas historia har någonsin fällts i landets etiska kommission, men Trudeau har redan hunnit bli fälld fyra gånger av densamma. Och snart väntar ett femte kommissionsutslag.

I onsdags vittnade den förra liberala justitieministern Jody Wilson-Raybould inför justitieutskottet. Hon säger att hon blev hotad av Trudeaus närmaste män att släppa ett åtal mot ett stort bolag som utvinner olja, malm och mineral, SNC-Lavalin.

Mutor i form av pengar och prostituerade kvinnor
Olje- och gruvbolaget var på väg att åtalas för att mellan åren 2001 och 2011 ha mutat den av USA mördade Muammar Gaddafi, Libyens före detta ledare fram till sin död 2011. Lågt räknat uppgick mutorna till 48 miljoner kanadensiska dollar – det finns rapporter om betydligt högre belopp – och användes för att få tillgång till råvaruutvinning i Libyen.

Michelle Rempel, som är partiledare för Kanadas konservativa parti, kritiserade Trudeau för att vara inblandad i SNC:s mutor till Khadaffi, där även mutor till Khadaffis son i form av prostituerade kvinnor med kanadensiskt medborgarskap till ett ”säljvärde” av cirka 30 000 kanadensiska dollar ingick.

På Rempels anklagelser svarade Trudeau att de gjorde det för ”de kanadensiska jobbens skull”, och att allt sköttes i enlighet med det regeringens ”värderingar”.

SNC-Lavalin är baserat i Kanadensiska Québec, vilket är familjen Trudeaus hemprovins. Företaget har en lång historia av att finansiera det liberala partiet och i gengäld fått politiska tjänster. Justins far, Pierre Trudeau – som själv var Kanadas premiärminister under lång tid, mellan 1968 och 1979, samt efter en stor come-backseger mellan 1980 och 1984 – hade intima kopplingar till företaget. De kopplingarna har Justin ärvt.

På grund av muthärvan inledde den Kanadas federala polis ett utredningsärende mot bolaget, och åtal för korruption och mutor låg i rörposten.

Problemet för gruvbolaget är att om de skulle bli dömda i en sådan rättegång, skulle de på grund av kanadensiska antikorruptionslagar aldrig mer få förekomma i upphandlingar för offentliga kontrakt, vilket skulle kunna riskera att innebära slutet för bolagets existens.

Inför valet 2015 pumpar SNC in mycket pengar till Liberalerna, för vilket Justin hade blivit partiledare 2013. De ärvda kontakterna med SNC från sin far gjorde att nätverket för korruptionen redan fanns på plats.

Korruptionen planerad redan inför valet
2015 vinner lägligt Trudeau premiärministervalet. Gruvbolagets lobbyister uppvaktar samtliga politiker i Trudeaus kabinett, som låter sig korrumperas. Trudeau talar med liberal kluven tunga; han vill värna om råvaruindustrins jobb – SNS-Lavin har 3 400 anställda i Quebec – samtidigt som han är så kallad ”miljövän”.

I landets budgetproposition smygs en lagändring in som innebär att om SNC skulle fällas i domstol, skulle bolaget ändå undantas från antikorruptionslagarna, och även fortsättningsvis få konkurrera om i upphandlingsavtal med staten.

Budgeten går igenom. Men Liberalerna och SNC stöter på patrull i form av Riksåklagaren som – trots att undantaget för SNC har vunnit laga kraft – vägrar utlösa undantaget vid en fällande dom.

Den som kan övertrumfa Riksåklagaren är chefsjuristen Jodi Wilson-Raybould. Därför börjar Trudeaus män att bearbeta henne för att hon via sin politiska makt ska se till att SNC inte kommer att åtalas. Men Wilson-Raybould vägrar, trots att Justin Trudeau själv pressar henne, och hon säger åt alla som försöker pressa henne, att alla sådana former av begäran är olagliga.

Enligt Wilson-Rayboulds vittnesmål säger Trudeau då att hon måste ”fixa det”, annars kommer han inte att kunna bli omvald i höstens val 2019. Han skyller på henne för att i så fall orsaka Liberalerna skada .

Hon fortsätter dock att vägra och säger att hon uppmanar alla att inte komma med vidare sådana framställningar. Detta blir enligt Wilson-Raybould startskottet till trakasserier mot henne som pågår i flera månader.

Det är främst Trudeaus närmste man och rådgivare Gerald Butts och finansminister Bill Morneau som gör smutsjobbet åt Justin Trudeau.

Wilson-Raybould säger att de hotar henne och att hennes karriär kommer att vara över när hon slutar som chefsjurist. De vill för övrigt inte alls ha den rådande antikorruptionslagen; den tänker strunta i den, för den är ändå ”skapad av de konservativa”, varpå Wilson säger att lagarna gäller oavsett vilka partier som lett landet när lagarna skapades.

Vägrar låta sig tystas trots ”munkavle”
På grund av att Wilson-Raybould vägrar bli delaktig i Liberala partiets korruption, sparkar Justin Trudeau henne från hennes post.

Men Liberalerna lyckas inte tysta ned skandalen trots att de förbjudit Wilson-Raybould att tala om saken, och efter några veckors förberedelser vittnar hon den 27 februari.

I ett försök att att rädda ansiktet tvingas Trudeaus rådgivare Butts att en dryg vecka innan vittnesmålen ska hållas, avgå med ”omedelbar” verkan.

Som vid tidigare tillfällen då Trudeaus beteende har visat sig vara olämpligt för en premiärminister, har oppositionen varit snabba att kraftfullt fördöma den sittande regeringen och premiärministern i synnerhet. De kräver nu Justin Trudeaus avgång:

De kräver en federal polisutredning så att alla inblandade, inklusive premiärministern kan dömas.

Det har även talats om att göra en framställan hos Kanadas generalguvernör Julie Payette som är drottningens representant i Kanada, och be henne att snarast upplösa hela regeringen.

I höstas fick Trudeau utstå mycket kritik när han personligen försvarade att en livstidsdömd polismördare erhöll militärpension efter sin avlidne far som tjänstgjort i Kanadas försvarsmakt.

Källor:
Justin Trudeau’s top adviser resigns as ’political meddling’ scandal widens
Jody Wilson-Raybould testifies in SNC-Lavalin probe, Trudeau responds
WATCH: Justin Trudeau’s ‘Answer’ After Rempel Asks About SNC-Lavalin Allegedly Procuring Prostitutes For Muammar Gaddafi’s Son Was A Sickening Disgrace
SNC-Lavalin accused of paying for prostitutes for Gaddafi’s son: Michelle Rempel
Facebook/CanadiansForLiberty


  • Publicerad:
    2019-03-01 21:45