SKANDAL. Kanadas premiärminister Justin Trudeau har avslöjats med skelett i garderoben mitt under pågående återvalskampanj. Enligt avslöjanden har han vid minst tre tillfällen i sin ungdom målat ansiktet svart, något han nu ber hela det kanadensiska folket om ursäkt för.


Global News avslöjar den antirasistiske Justin Trudeau som en hemsk black face-person.

Justin Trudeau har blivit ökänd i hela världen för sin vänsterliberala politik som han implementerat i Kanada sedan han tillträdde som landets premiärminister 2008.

Under förra veckan inleddes återvalskampanjen för Trudeau och Liberala partiet, men redan nu har han stött på stora problem då bilder på honom som ung med så kallad black face har börjat dyka upp.

Inte mindre än tre olika bilder från tre olika tillfällen har ”avslöjats” av den liberale, feministiske och antirasistiske Trudeau. På en av bilderna, som kommer från en temafast på en privatskola för 18 år sedan, syns Trudeau med turban och svartmålat ansikte och händer.

— År 2001 undervisade jag i Vancouver och deltog på en gala med arabiskt tema. Jag klädde ut mig i Aladdinkläder och hade smink på mig. Jag borde inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre men det gjorde jag inte och jag är hemskt ledsen för det, sade Trudeau under en pressträff på onsdagen, enligt Reuters.

Han passade då även på att erkänna att han målat ett black face på sig själv vid ett annat tillfälle under skoltiden, nämligen när han framförde den jamaicanska folkvisan ”Day-O” inför publik. Men enligt Trudeau kände han 2001 inte till att detta var ”rasistiskt”, något han dock gör idag.

— Jag ångrar att jag gjorde detta, kommenterade Trudeau.

— Jag ber det kanadensiska folket om förlåtelse. Det var en dum sak att göra. Jag är besviken och arg på mig själv för att ha gjort detta, sa han vidare.

Under torsdagen dök ytterligare bilder upp på Trudeau med svartmålat ansikte. Denna gång från Global News som presenterade en film där den kanadensiska premiärministern ses med black face. Samtidigt är inte detta från hans uppträdande med den jamaicanska folkvisan som han tidigare krupit till korset med, vilket innebär att han vid minst tre tillfällen målat sitt ansikte.

Avslöjande fick Trudeau att hålla ytterligare en presskonferens.

— Att måla sitt ansikte mörkt är alltid oacceptabelt. Jag borde ha förstått det då och jag skulle aldrig ha gjort det, sa Trudeau.

När han vid andra presskonferenser pressade på hur många gånger han egentligen har burit black face ville han inte längre svara på den frågan.

I skrivande stund har Justin Trudeau inte uttryckt några planer på att avgå. Hans politiska motståndare har dock gjort sitt bästa för att använda black face-skandalen mot honom.

— Det var rasistiskt år 2001. Det är rasistiskt nu, säger exempelvis Konservativa partiets ledare Andrew Scheer, som är ”extremt chockad och besviken” över bilderna på Trudeau.

Trudeau har dock redan överlevt fler korruptionsskandaler än någon annan kanadensisk politiker.

Källa:
Justin Trudeau pressas för svärtat ansikte


  • Publicerad:
    2019-09-20 09:30