KANADA. ”Skyldig tills motsatsen är bevisad”: Nu kan polisen i Kanada alkotesta medborgare på deras jobb, i hemmen, överallt – för att förebygga rattonykterhet.

Kanadas liberale premiärminister Justin Trudeau gick till val på att cannabis skulle legaliseras. Två dagar efter legaliseringen genomfördes var all cannabis slut i landet.

I USA – där cannabis numera har legaliserats i flera stater – är det numera vanligare att bilister är påverkade av cannabis än av alkohol när de kör bil, vilket också kan ha allvarliga konsekvenser i trafiken. Samtidigt är missbrukarnas kunskaper om cannabisens effekter på körförmågan generellt mycket lägre än beträffande alkohol.

Kafkalag
Nu har Kanada infört en ny lag – som ryska RT kallar ”kafkaliknande” efter den judiske författaren Franz Kafkas bisarra berättelser – som innebär att polisen har rätt att var som helst och när som helst alkotesta medborgare.

Den nya lagen tvingar kanadensare att bevisa att de inte har varit berusade på alkohol innan de satte sig bakom ratten på ett fordon, även om de så inte har kört på två timmar, eller om de falskeligen har blivit anmälda för att ha kört alkoholpåverkade, eller började dricka efter att de anlände till sin destination för bilfärden, eller ett oändligt antal andra scenarier.

Att vägra göra ett utandningsprov innebär ett brott som leder till indraget körkort under ett år, ett högt bötesbelopp samt en anmärkning i brottsregistret.

Behöver inte ens vara misstänkt
Lagen smögs igenom i december samtidigt som en annan åtgärd som innebär att polisen numera får lov att ta utandningsprov på medborgare även utan ”rimlig misstanke” om att föraren är påverkad.

Organisationen för civila friheter i Kanada har protesterat mot den bestämmelsen eftersom de anser att lagen kommer att användas orättvist mot icke-vita ”minoriteter”, som redan står för ett ”oproportionerligt” antal trafikkontroller, utan att erkänna att det kan finnas andra skäl till det än ”rasistiska”.

Justitieminister Jody Wilson-Raybould erkänner att hon ”väntar sig” att den nya lagen kommer att dras inför domstol för att prövas. Men syftet – att rädda liv – utgör enligt henne ett ”otroligt rättfärdigande syfte”. Och att processa mot en lag tar flera år. Under tiden kan många medborgare fara illa under de rättsosäkra nya lagarna, skriver RT.

Omöjligt att bevisa sig oskyldig
— Detta innebär i praktiken att kriminalisera den som tar en drink vid köksbordet, säger försvarsadvokat Paul Doroshenko. Det är nästan omöjligt för någon som har tagit en drink på en krog att bevisa att de var nyktra när de körde dit, och under den nya lagen skulle de nästan säkert bli gripna, säger han.

— Det är så urbota dumt, att de flesta människor tror att [den nya lagen] inte kan vara på riktigt. Men det är så lagen är nu, och vi kommer att få se det hända, det garanterar jag.

Ett ytterligare problem är att forskning har visat att många förare juridiskt kan klassas som ”berusade” inte upptäcks genom dagens provtagningsteknik av utandningsluft eftersom den ofta ger falska utslag, skriver RT.

Inte heller tar sådan utrustning – eller lagen – hänsyn till om bilister har rökt cannabis, vilket nu är lagligt i Kanada.

Källor:
Canadian police can demand breath samples ANYWHERE under absurd new drunk ‘driving’ law
Weed behind the wheel: Stoned drivers now more common in US than drunk ones


  • Publicerad:
    2019-01-11 11:45