POLITIK. Efter två veckor med sonderingsuppdrag ger nu även Stefan Löfven upp sina försök att bilda regering. ”I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen”, säger den avgående statsminister under en presskonferens.

Stefan Löfven har misslyckats med sitt sonderingsuppdrag och ger nu upp.

För två veckor sedan meddelade Ulf Kristersson (M) att han gav upp sina försök att bilda regering, varpå talmannens sonderingsuppdrag övergick till Stefan Löfven (S), som efter valrörelsen röstades bort som statsminister av riksdagen men sitter kvar till en ny regering kan ta över.

Men efter att Löfvens tvåveckorsperiod har gått ut meddelar nu även han att han ger upp sina försök att bilda en regering. Detta meddelades under en presskonferens under måndagen.

— I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, sa Löfven på presskonferensen.

Även om han beskriver samtalen med de övriga partiledarna – exklusive Jimmie Åkesson (SD) – som ”konstruktiva” och ”respektfulla”, så har de alltså varit fruktlösa.

— Det har varit så hårda låsningar så vi har inte kunnat komma fram, säger Löfven.

Ulf Kristersson tror på extraval
Talmannen förväntas nu antingen att åter ge Kristersson ett sonderingsuppdrag. Men då han, precis som Löfven, uppenbarligen saknar möjlighet att samla en majoritet i riksdagen som kan tolerera honom som statsminister, menar vissa att uppdraget istället kan gå till Annie Lööf (C) som är partiledare för riksdagens fjärde största parti. Anledningen till att talmannen troligtvis hoppar över Jimmie Åkesson är att samtliga övriga partier har uteslutit något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.

Annie Lööf har förts fram som ett så kallat kompromissalternativ som kan tolereras av både Socialdemokraterna och Moderaterna. Annie Lööf är uppenbarligen också globalistelitens favoritkandidat då hon som ensam partiledare bjöds in till Bilderberggruppens möte i USA förra året.

Jimmie Åkesson har i sin tur krävt att talmannen börjar att lägga fram statsministerkandidater, för att på så sätt tvinga fram ett extraval. En övergångsregering av den typ som idag styr Sverige kan nämligen inte utlysa extraval, istället blir det automatiskt extraval ifall fyra statsministerkandidater fälls i omröstning i kammaren.

Nu tycks även Ulf Kristersson ha anslutit sig till den ståndpunkten och säger under en pressträff på måndagen att han är beredd att börja testa kandidater i kammaren så att extraval kan utlysas.

— Jag ser inte några tecken på att någon har ändrat sig på någon punkt, och då ska man vara ärlig att säga: Då går vi mot extraval.

Åkesson: Ge mig sonderingsuppdraget eller gå till extraval
Talmannen Andreas Norlén har dock tidigare meddelat att han inte är beredd att lägga fram en statsministerkandidat som han vet kommer att förlora en omröstning i kammaren. I praktiken kan därmed Sverige att komma att styras av en övergångsregering i fyra år.

Talmannen håller under måndagen nya möten med riksdagens partiledare. Under en presskonferens efter Jimmie Åkessons möte berättar han att han meddelat talmannen att han står fast vid sin åsikt att statsministerkandidater bör prövas i kammaren så att extraval kan utlysas.

Men Åkesson har även ett annat alternativ, nämligen att han får sonderingsuppdraget. Åkesson tror att en sådan gest skulle kunna ”mjuka upp” vissa låsta positioner gentemot SD.

— Talmannen kan förstås inte tvinga någon att prata med mig, men det vore ju ytterst märkligt ifall samtliga partiledare skulle vägra att träffa den person som av talmannen fått sonderingsuppdraget, säger Åkesson.

— Jag skulle prata med Ulf Kristersson och Ebba Bush Thor initialt. Men kanske också med Annie Lööf och Jan Björklund för att se vart låsningen ligger, om det bara är känslomässigt eller vad det handlar om, säger Åkesson om hur han skulle gå till väga ifall han fick sonderingsuppdraget.

Han är också kritisk till hur de övriga partiledarna hanterar situationen.

— Det är en lekstuga. När alla klagar över de låsta positionerna, varför är då ingen beredd att låsa upp positionerna?

Enligt Åkesson ligger låsningen i att partiledarna agerar utifrån den gamla blockpolitiken, trots att den är död och att Sverige idag egentligen har tre block: Ett konservativt block med M, KD och SD, ett socialistiskt block med S, V och MP och ett liberalt block med C och L, som inte riktigt vet vilken sida de vill stödja.

Källor:
Löfven ger upp försök att bilda ny regering
Efter Stefan Löfvens besked: Talmannen träffar partiledarna


  • Publicerad:
    2018-10-29 14:00