INRIKES. Efter att ha träffat talmannen säger Jan Björklund (L) att han vill att Annie Lööf (C) ska få sonderingsuppdrag som statsministerkandidat.

Idag meddelade Stefan Löfven (S) att han ger upp sitt sonderingsuppdrag att samla ett regeringsunderlag som statsminister. Beskedet ledde till att talmannen Andreas Norlén under måndagen har träffat alla partiledare.

I skrivande stund håller Jan Björklund (L) pressträff med anledning av sitt möte med talmannen, där han meddelar att han vill att Annie Lööf (C) ska få sonderingsuppdraget. Enligt Björklund bör Annie Lööf sondera utifrån att hon blir statsminister för en Alliansregering med stöd av Miljöpartiet.

— Kalla det Stockholmslösningen, säger Björklund och syftar till maktalliansen som tagit över Stockholms stad.

Björklund kommer fram till att Annie Lööf kan leda en Allians- och MP-regering utifrån att MP endast sagt nej till att stödja en regering som leds av Ulf Kristersson (M), inte till ett samarbete med Alliansen i sig. På så sätt är Kristersson fortfarande Liberalernas huvudkandidat, medan Lööf är enligt Björklunds analys ett mer realistiskt alternativ.

Ebba Busch Thor (KD) sade efter att ha träffat talmannen att hon vill att Kristerssons kandidatur ska testas i en omröstning i kammaren. Hon tror nämligen att det kan ”tvinga” både C och L likväl som SD att rösta på honom, eftersom dessa partier trots allt i varierande grad har uttryckt att Kristersson är deras favoritkandidat.

Men Björklund säger under pressträffen att Liberalerna kommer att rösta emot Kristersson som statsministerkandidat så länge som det förutsätter ett stöd av SD. Inte heller Jimmie Åkesson (SD) är intresserade av att ovillkorligen stödja en M-regering.

Senare under dagen kommer talmannen att hålla pressträff där han meddelar sitt beslut.

Källa:
SVT Nyheter Direkt – Talmannen träffar partiledarna


  • Publicerad:
    2018-10-29 16:00