POLITIK. Idag håller riksdagens talman återigen talmansrunda med riksdagens partiledare. Efter sitt möte med talmannen låter Stefan Löfven hälsa att han inte utesluter att en storkoalition bildar regering, samma typ som regerar i Tyskland.

Stefan Löfven vill bli statsminister igen.

Efter att den tilltänkta statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) under helgen tvingats ge upp sina försök att bilda regering håller riksdagens talman Andreas Norlén (S) under dagen återigen talmansrunda med samtliga partiledare i riksdagen.

Stefan Löfven (S) förväntas efter talmansrunda att få i uppdrag av talmannen att försöka bilda en regering, trots att han röstades bort som statsminister av en riksdagsmajoritet efter valet.

Till och med Jimmie Åkesson (SD) anser att Löfven bör få uppdrag att bilda regering.

— Jag har träffat talmannen. Jag har sagt till honom att det inte är orimligt – om han nu ska fortsätta ge sonderingsjobb till någon – att det är Stefan Löfven som bör få det uppdraget, sade Åkesson efter dagens möte med Andreas Norlén.

Efter sitt möte med talmannen var Löfven också optimistisk, även om han inte ville gå in på några detaljer.

— Jag har haft ett bra samtal och möte med talmannen. Detaljerna stannar mellan talmannen och mig, sa Löfven på en pressträff direkt efter mötet.

Löfven meddelade dock att han ser framför sig en blocköverskridande lösning och utesluter inte en så kallad storkoalition, av samma slag som i Tyskland där Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU regerar tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU och socialdemokratiska SPD.

— Min förhoppning är att vi hittar en lösning i mitten av politiken, sa Löfven under pressträffen.

Centerledaren Annie Lööf (C) är inne på samma linje som Löfven, och vill se en regering där både Moderaterna och Socialdemokraterna ingår.

— Vi behöver hitta blocköverskridande lösningar där Socialdemokraterna och Moderaterna omfattas medan hela Alliansen kan hålla ihop, säger hon.

Lööf vidhåller även att hon vill se att Kristersson leder en sådan regering, men både Socialdemokraterna och Moderaterna har meddelat att de inte accepterar varandras statsministerkandidater.

Källor:
Löfven: Utesluter inte storkoalition som i Tyskland
Jimmie Åkesson kräver att SD tas på allvar
Ny talmansrunda i riksdagen i dag


  • Publicerad:
    2018-10-15 12:20