POLITIK. I en ledartext skriver Dagens Nyheter att Annie Lööf som statsminister – med Moderaterna och Socialdemokraterna i ryggen – är den bästa lösningen på den kaosartade parlamentariska situationen.

Bilderberggruppen vill se Annie Lööf (C) som Sveriges statsminister. Nu tror även DN att det är ett realistiskt alternativ.

Under förra veckan skrev Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist en artikel där han förutspådde att Annie Lööf i slutändan kan komma att väljas till Sveriges statsminister. Detta eftersom de två blocken i riksdagen inte kan acceptera varandras statsministerkandidater och inte heller ta stöd av SD för att bli större än sina förmenta motståndare. Holmqvist menade att Annie Lööf blir den kompromiss som i slutändan kan accepteras av både Alliansen och Socialdemokraterna för att undvika ett extraval.

LÄS MER: Det parlamentariska kaoset och den (((slutgiltiga lösningen)))

Nu har den judisktägda dagstidningen Dagens Nyheters ledarredaktion publicerat en ledare där man drar precis samma slutsats. Dagens Nyheter menar att Moderaterna och Socialdemokraterna ”har ett särskilt ansvar för att Sverige ska kunna regeras” och att de måste inse att varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson är självklara statsministerkandidater. Detta eftersom de inte kommer att kunna samla en majoritet bakom sig i en statsministeromröstning i riksdagens kammare.

”Socialdemokraternas och Moderaternas storlek ger dem inte rätt till statsministerposten. Men de har en nyckelroll eftersom storleken ger dem goda förutsättningar att blockera en statsminister i första läget och dennes politik i det andra. De två självutnämnda ”statsbärande” partierna har dessutom ett särskilt ansvar att se till att Sverige kan styras”, skriver Dagens Nyheter och påpekar att ett sätt att ta det ansvaret är att bilda regering tillsammans.

Om man inte lyckas reda ut vem av Kristersson eller Löfven som ska få statsministerposten bör man enligt DN istället kunna kompromissa och släppa fram Annie Lööf:

Klarar de två statsbärande partierna inte av att göra upp om regeringsmakten har de ett uppenbart alternativ: Släppa fram Annie Lööf och inta en konstruktiv inställning gentemot en C-ledd ministär.

Man menar att en C-ledd regering som backas av M och S borde tilltala både läger. Förslaget är inte helt olikt Ulf Kristerssons ”3-2-1”-lösning – med andra ord att Moderaterna bildar regering utan samtliga allianspartier – med skillnaden att regeringen får stöd av S istället för SD och att Lööf blir statsminister istället för Kristersson. Samtidigt menar DN att det skulle infria Socialdemokraternas löfte om att inte ge SD inflytande och uppfylla målet om att ”göra slut på den fördummande blockpolitiken”.

I slutändan blir således den Bilderbergkrönta Lööf räddningen för den splittrade riksdagen enligt DN:s analys, även om det inte blir enkelt:

En C-ministär skulle tvingas till tuffa kompromisser med både S och M. Inte minst när det gäller migrationen. Men det har Annie Lööf redan sagt att hon är redo för. Och i ett splittrat parlamentariskt läge där Socialdemokraterna inte är redo för de eftergifter som krävs för en blocköverskridande regering, och de två stora partierna inte gemensamt vill ta ansvar, är Centerledaren en realistisk statsministerkandidat.

Källa:
Ledare: Det finns fler alternativ än Löfven och Kristersson


  • Publicerad:
    2018-10-20 14:00