POLITIK. Riksdagen röstade som väntat nej till Löfven som statsminister på förmiddagen. Nu förbereder talmannen ett eventuellt extraval.

Stefan Löfven (S) förlorade som väntat dagens statsministeromröstning i riksdagen. Röstsiffrorna slutade med 200 nej, 116 ja, och 28 ledamöter som avstod från att rösta.

Efter omröstningen meddelade talman Andreas Norlén att han nu kommer att hålla ett möte med Valmyndigheten för att förbereda för ett extraval:

— Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extraval. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extraval framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem.

Det enda riksdagspartiet som uttryckligen har sagt att de välkomnar ett extraval är Sverigedemokraterna.

Norlén sa vid presskonferensen att han kommer att fortsätta föra informella samtal med alla partiledare idag och under helgen, för att i början av nästa vecka lämna besked om nästa steg i processen.

Moderatledaren Ulf Kristersson var nöjd efter att Stefan Löfvens röstade ned som statsminister:

— Sverige ska inte ha en socialdemokratisk regering. Därför var det bra, säger han och fortsätter:

— Nu tror jag vi har prövat alla olika alternativ som finns och då får man gå tillbaka till de realistiska och ursprungliga alternativ.

Flera politiska kommentatorer skriver nu att Kristerssons möjligheter att bli statsminister har ökat efter dagens omröstning.

Idag gav också talmannens pressekreterare Anna Ström beskedet att riksdagen inte gör något juluppehåll, och att det därmed inte finns några formella hinder att ha statsministervoteringar även under den sedvanliga julledigheten.

Källor:
Efter beslutet: Talmannen förbereder ett eventuellt extraval 
Beskedet: Riksdagen stänger inte för jullov


  • Publicerad:
    2018-12-14 10:55