INRIKES. SD går framåt inför vad som kan bli ett extraval, samtidigt som Centerpartiet går bakåt.

Sverigedemokraterna går framåt och slår rekord i den senaste opinionsundersökningen från Sifo med 20 procent av rösterna, upp från cirka 19 procent i föregående mätning. Detta sker efter månader av misslyckade försök att bilda en ny regering, månader då de övriga partierna vägrat förhandla med SD.

Sämre går det för Centerpartiet, som backar från 9 till 7,7 procent. Både Miljöpartiet och Liberalerna balanserar på fyraprocentsspärren, med 4,2 respektive 4,0 procent av väljarsympatierna.  Vänsterpartiet och Kristdemokraterna står stilla på 7,7 och 6,6 procent.

Samtidigt som SD stärkts har även Moderaternas och Socialdemokraternas stöd ökat till 19,0 respektive 29,7 procent.

De mest markanta skillnaderna, förutom SD:s ökning, är Liberalernas och Centerpartiets tillbakagång. Partierna har vägrat släppa igenom en borgerlig regering då man sannolikt blivit tvungna att luta sig mot SD:s stöd för att regera.

Tidigare idag gick talmannen ut med att han kommer inleda förberedelser inför ett extraval om inte partierna kan komma överens om hur en ny regering ska se ut. Enligt denna mätning verkar det dock inte som att den parlamentariska situationen efter ännu ett val kommer skilja sig speciellt mycket från den nuvarande.

Källa:
SD får högsta siffran någonsin i ny mätning – L och C straffas


  • Publicerad:
    2018-12-14 21:15