OPINION. Ifall det skulle bli omval idag skulle Miljöpartiet åka ur riksdagen. Detta enligt en färsk opinionsundersökning som också visar att Alliansen backar och SD går framåt.

Det parlamentariska kaoset efter höstens val och riksdagspartiernas svårigheter i att försöka bilda en regering har gjort att det spekulerats kring att ett så kallat extraval kan komma att utlysas.

Nu har Aftonbladet/Inizios presenterat en färsk opinionsundersökning som kan ge en fingervisning om hur ett extraval skulle påverka den parlamentariska uppsättningen. Enligt undersökningen backar Alliansen som helhet och får 37,9 procent av rösterna mot de rödgrönas 41 procent. Centerpartiet går dock framåt med 1,1 procent och landar på 9,8 procent av rösterna, vilket enligt Annie Lööf (C) beror på hennes hårda hållning i regeringsförhandlingarna.

— I det här turbulenta läget som är nu uppskattar man att vi står upp och gör det vi sa innan valet även efter valet, säger Annie Lööf om resultatet.

Liberalerna backar däremot med 0,9 procent och klarar riksdagsspärren precis med 4 procent av rösterna. Även Miljöpartiet backar och landar på 3,8 procent, vilket innebär att partiet enligt opinionsundersökningens prognos skulle åka ur riksdagen vid ett extraval.

Sverigedemokraterna går framåt med 1 procent och får 18,9 procent av rösterna. Man går därmed om Moderaterna – som backar till 18,2 procent – och blir Sveriges andra största parti.

Att just Centerpartiet och Sverigedemokraterna ökar beror enligt Inizio på en väljarflykt från Moderaterna.

— Moderaterna förlorar väljare dels till Centerpartiet, dels till Sverigedemokraterna. SD har nu gått om Moderaterna som näst största partiet, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

På onsdag nästa vecka kommer riksdagen att rösta om Ulf Kristersson (M) som statsminister – en omröstning som han förväntas förlora. När fyra statsministerkandidater har förlorat en omröstning i riksdagens kammare går Sverige automatiskt till extraval.

Källor:
Moderaterna backar och Centerpartiet ökar – åtta veckor efter valet
Riksdagen röstar om Ulf Kristersson på onsdag


  • Publicerad:
    2018-11-08 08:15