POLITIK. Idag meddelade riksdagens talman att ingen ny person kommer att få sonderingsuppdrag. Istället kommer riksdagen att ha en omröstning om Ulf Kristersson som statsminister.

Efter valet röstades statsminister Stefan Löfven (S) bort som statsminister av riksdagen. Samtidigt gav den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) sin partikollega Ulf Kristersson (M) sonderingsuppdrag, med andra ord i uppdrag att undersöka möjligheten att bilda regering som statsminister.

Efter två veckor meddelade Kristersson att han misslyckats med sina försök, varpå talmannen gav Löfven sonderingsuppdrag. När även Löfven misslyckats med att samla underlag för att bilda regering valde talmannen att inleda gruppsamtal med olika konstellationer av partiledare, istället för att ge en ny partiledare sonderingsuppdraget.

Under måndagen meddelade Norlén att han nu kommer att låta riksdagen att rösta om Kristersson som statsminister. Inledningsvis ville Norlén ge sonderingsuppdraget till Annie Lööf (C), vilket hon också uttryckt att hon ville ha ifall Alliansen skulle stå bakom det. Men eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna inte ville ställa sig bakom ett sådant förfarande fick talmannen tänka om.

— Om jag under den här veckan skulle få ett telefonsamtal från någon annan än Ulf Kristersson som säger att nu har jag samlat stöd för en regeringsmajoritet i kammaren, då kommer jag lyssna på det och inte gå fram. Men det förefaller inte sannolikt, säger Andreas Norlén under en pressträff på måndagen.

Att det blir Kristersson som läggs fram och inte exempelvis Löfven beror på att en majoritet i riksdagen har uttryckt att de vill se honom som statsminister, samt att Löfven tidigare har röstats bort av riksdagen.

— Det finns en logik i att en den som avsatt en regering själv får försöka ta över, säger Norlén.

Norlén säger under pressträffen att han nästa måndag kommer att nominera Kristersson formellt som statsminister, varpå en omröstning i riksdagen kan komma att ske onsdagen den 14 november.

Förutsättningen för att Ulf Kristersson ska vinna en omröstning är att hela Alliansen ställer sig bakom honom, men även Sverigedemokraterna. Centerpartiet och Liberalerna har dock meddelat att de kommer att rösta emot en regering som är beroende av SD, samtidigt som Jimmie Åkesson (SD) har sagt att han kommer att rösta emot en regering som inte på något sätt går hans parti till mötes.

— Det finns ingen garanti för att Kristersson vinner en omröstning. Men situationen är nu sådan att vi måste gå vidare, säger Norlén.

Ifall Kristerssons kandidatur faller säger talmannen att han ”skyndsamt kommer att kalla in partiledare för nya samtal”.

Om talmannen nominerar fyra statsministerkandidater som röstas ned av riksdagen kommer Sverige automatiskt att gå mot ett nyval.

Källa:
Talmannen: Riksdagen får rösta om Kristersson


  • Publicerad:
    2018-11-05 10:15