REGERINGSBILDNINGEN. Annie Lööf ska utreda vem som ska kunna bli statsminister och bilda regering.

Talmannen Andreas Norlén har meddelat att George Soros-supportern och globalistkandidaten Annie Lööf (C) fått sonderingsuppdraget.

Efter samtal mellan Lööf och Norlén är de överens om att hon ska få sonderingsuppdraget, efter Lööfs uttryckliga önskemål om att så ska ske.

Talmannen säger att en omröstning i riksdagen kommer att ske innan riksdagens juluppehåll. Det kan till och med bli flera omröstningar i höst. Andreas Norlén säger att han ska ”arbeta hårt” för att undvika extraval, eftersom att ett sådant skulle ”skada väljarnas förtroende för politikerna”.

Talmannen vill inte spekulera i hur sonderingsuppdraget påverkar de pågående förhandlingarna om budgeten.

Det påpekas att Lööfs sonderingsuppdrag inte automatiskt innebär att det är hon själv som ska bli statsminister. Enligt Norlén är det heller inte Lööfs primära mål. Därför innehåller inte detta sonderingsuppdrag ordet ”bilda” regering.

En av de som vänt sig mot att ge Lööf uppdraget är SD-ledaren Jimmie Åkesson:

— Hon företräder inte ens tio procent av väljarna så det rimliga är att Stefan Löfven, som ju är ledare i det här vänsterliberala blocket som blev ett faktum i går, bör bli deras statsministerkandidat, säger han.

Att talmannen vänder sig till Lööf kom sig dock efter att Stefan Löfven tackat nej till ytterligare ett sonderingsuppdrag.

— Jag ser ingen poäng med det; jag har ingen förkärlek för stora chansningar, sa Löfven.

Källor:
Ekot (Sveriges Radio)
Löfven inte redo att prövas som statsminister


  • Publicerad:
    2018-11-15 17:05