INRIKES. Alliansen uppges förhandla inbördes om hur förhållningssättet gentemot Sverigedemokraterna ska se ut. 

Efter höstens riksdagsval har Sveriges partier ännu inte lyckats enas om en regeringskonstellation. Det som förhindrat en Alliansregering är Centerpartiets och Liberalernas vägran att representera sina väljare och föra sin egen politik för att en sådan regering skulle bli ”beroende” av Sverigedemokraterna.

Nu förhandlar Alliansen om en ”anti-SD-klausul” där Moderaternas Ulf Kristersson försöker övertyga C och L om att SD inte kommer att få något inflytande. Detta enligt uppgifter till Ekot.

Det som förhandlingarna försöker åstadkomma är att ta fram ett ”grundläggande dokument hur man ska förhålla sig till varandra” ifall det skulle bli en Moderatledd regering. Flera personer har redan kallat idén om att stänga ute SD för ”DÖ 2.0” efter förra valets impopulära och sedermera skrotade Decemberöverenskommelse som skapades i samma syfte.

Samtidigt som detta sker har blocköverskridande förhandlingar mellan C och L och Socialdemokraterna fortsatt. Liberalernas Jan Björklund har redan tagit ställning för att stödja en S-ledd regering, men flera länsförbund samt 8 av 20 av partiets riksdagsledamöter kräver att han säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Situationen inom Liberalerna kan enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson liknas vid ”ett parti i upplösning”.

På måndag nästa vecka ska riksdagens talman presentera en statsministerkandidat varefter det på onsdagen blir omröstning.

Källor:
Alliansen förhandlar om en ”anti-SD-klausul”
ANALYS: Jan Björklunds sista strid


  • Publicerad:
    2019-01-08 19:50