INRIKES. Vänsterpartiet ”lutar åt” att rösta emot uppgörelsen med S, MP och C. Enligt uppgifter finns ”ett starkt motstånd” mot förslaget både inom partistyrelsen och i riksdagsgruppen.

Nordfront kunde tidigare idag rapportera om hur Liberalernas partiråd röstade ja till uppgörelsen mellan S, MP och C. Överenskommelsen innebär att man släpper fram en regering bestående av S och MP med Stefan Löfven som statsminister. Sedan tidigare har Centerpartiet valt att ingå i överenskommelsen, trots att man gick till val på att avsätta Löfven.

Partierna saknar dock åtta mandat för att få en majoritet i riksdagen, vilket innebär att de behöver Vänsterpartiets stöd för att få igenom överenskommelsen – något som Stefan Löfven räknat med att få. Detta är dock långt ifrån säkert då Löfven fick vika sig för många av de krav som bland andra Center-ledaren Annie Lööf la fram för att rösta på honom. Ett av dessa krav var bland annat att Vänsterpartiet, och Sverigedemokraterna (SD), inte ska få något inflytande.

Att hindra Vänsterpartiet från att ha inflytande ska ha skapat ett enormt missnöje inom Vänsterpartiet, där flera anser beslutet vara ”ren förnedring” och en ”förödmjukelse”. Den tidigare vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca är en av de som dömer ut den nya överenskommelsen. I ett inlägg på Facebook skriver hon:

Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt.

Även Mikael Ekvall, gruppledare för V i Jönköping, är emot att man röstar för uppgörelsen. Han säger:

— Jag har varit medlem i V sedan 1998, jag känner det här partiet och jag har väldigt svårt att se att man skulle komma fram till att det är möjligt att släppa fram Löfven. Jag tror att det blir en ganska bred majoritet för att vi fäller Stefan Löfven.

En protestlista har skickats till partistyrelsen som håller möte i kväll.

Källor:
Nya uppgifter: V lutar åt nej till Stefan Löfven
V kan stoppa Löfven trots ja från L


  • Publicerad:
    2019-01-13 22:15