POLITIK. I en desperat värvningskampanj med temat ”Trött på populismen?” lockar Liberalerna med halva priset för nya medlemmar om man anger koden ”KDSD”.

Den senaste tiden har inneburit en allt tydligare kräftgång för Liberalerna. Flera uppmärksammade skandaler har skakat partiet, partiledaren Jan Björklund har aviserat sin avgång, januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna har ifrågasatts av medlemmar och väljare, och i Sifos senaste väljarundersökning får partiet ynka 3,3 procents stöd.

Ännu mer smolk i bägaren blev det när partiet nyligen ville framhålla hur Europavänliga och samtidigt miljömedvetna Liberalerna är med reklamkampanjen ”Att boka tåg till Paris ska vara lika lätt som att boka tåg till Piteå”. Eftersom Piteå saknar tågstation blev kampanjen utskrattad och lades snabbt ned.

Nu tar Liberalerna till ytterligare ett desperat grepp för att överleva politiskt. I en kampanj för att värva nya medlemmar som startade på fredagen attackerar man den tidigare Allianskollegan Kristdemokraterna (KD) med budskapet: ”Trött på populismen? Gå med i Liberalerna! Erbjudande: Halva priset om du anger koden ’KDSD'”.

Koden ”KDSD” syftar på Liberalernas kritik mot att Kristdemokraterna häromdagen gick ut med att partiet i framtiden är berett att samtala och samarbeta med Sverigedemokraterna (SD). Att locka nya medlemmar till ett parti med kritik av ett annat parti, snarare än med det egna politiska innehållet, får betraktas som okonventionellt.

Får man tro Liberalernas strateger är det inte heller ett utslag av populism att locka medlemmar med 50 procents rabatt i en hata KD-kampanj.

Frågan är hur stor chans denna kampanj har att vända Liberalernas negativa trend. En Demoskopmätning som presenterades på fredagen visade att närmare hälften av väljarna, 48 procent, tycker att KD:s beslut om att samarbeta med SD är bra. Bland KD-väljare tycker 92 procent att det var ett bra beslut, och bland Moderata väljare är siffran 87 procent.

Källor:
Är du också trött på populismen? Gå med i Liberalerna!
Väljarnas dom: Rätt av Ebba Busch Thor


  • Publicerad:
    2019-03-24 10:30