POLITIK. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor meddelade på torsdagen att partiet öppnar för samtal och överenskommelser med samtliga riksdagspartier – även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Ebba Busch Thor (KD) CC BY-SA 4.0

Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, för att söka stöd i olika sakpolitiska frågor. Beslutet presenterades på torsdagen av partiledaren Ebba Busch Thor, först i ett inlägg på Facebook och senare i en intervju i SVT Aktuellt.

Busch Thor förnekade att det nya arbetssättet skulle vara början på ett nytt konservativt block, men framhöll att den nya politiska situationen i riksdagen kräver att man är pragmatisk och hittar nya vägar för att få igenom sin politik. Hon sa också att KD redan tidigare fört samtal med SD och V i särskilda frågor i riksdagens olika utskott.

”Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns”, skrev Busch Thor på sin Facebook.

Reaktionerna på beskedet från KD-ledaren har varit många och bitvis bittra. Centerledaren Annie Lööf skrev på sin Facebook-sida:

”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken över utvecklingen inom KD och det vägval de gör idag.”

Liberalernas ledare Jan Björklund använde samma retorik på Twitter och skrev: ”SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att KD öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om”.

Statsminister Stefan Löfven anklagade KD för att försöka skaffa sig mer makt och för att kompromissa med sin kristna värdegrund.

”Hur det faktum att de ger större makt till högerextrema ledare, som ägnat nästintill hela sina liv till att hetsa människa mot människa, ligger i linje med Kristdemokraternas kristna värderingar lämnar jag till dem själva att försöka förklara”, skrev Löfven på Facebook.

Många kommentatorer på sociala medier har också reagerat på den intervju i SVT Aktuellt på torsdagskvällen, där programledaren Cecilia Gralde förlorade professionaliteten och indignerat konstaterade mot Busch Thor:

— Men då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen!

I en intervju med Dagens Nyheter förklarar Busch Thor varför hon och KD har ändrat uppfattning i frågan om samarbete med SD:

I 15 år har vi haft Alliansen. Nu valde Centern och Liberalerna att lämna och stötta Socialdemokraterna i ett fullskaligt budgetsamarbete. Det har kastat omkull förutsättningarna för oss att bedriva politik i riksdagen. Jag förkastar januariavtalet. Det är en politisk kohandel som jag tror är väldigt skadlig för Sverige i stort. Jag är beredd att sätta mig ner och samtala i enskilda sakfrågor även med partier vars grundläggande människosyn jag inte delar. Jag har ändrat uppfattning där.

Källor:
KD-ledaren öppnar för SD-samarbete
Ebba Busch Thor om SD-samarbete: ”Jag har ändrat uppfattning”


  • Publicerad:
    2019-03-22 09:45