POLITIK. Under en pressträff framträdde partiledarna Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) tillsammans och meddelade att man kommer att åka på en gemensam debatturné under EU-valrörelsen. Samtidigt meddelar Alexander Bard att han kommer att debattera Gustav Kasselstrand (AfS) i Stockholm den 24 maj.

Jimmie Åkesson illustrerade vilken typ av samarbete det handlar om genom en gammaldags boxningsposé. Skärmbild: aftonbladet.se.

Under fredagen höll Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund en gemensam pressträff med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det var många spekulationer inför den utannonserade pressträffen, men att partierna skulle ingå i något form av politiskt samarbete ansågs som väldigt osannolikt.

Det man meddelade var att de två partiledarna under EU-valrörelsen åker på en gemensam så kallad debatturné. Tillsammans ska Björklund och Åkesson besöka Göteborg, Gävle och Bromma för att debattera hur EU-samarbetet ska fungera.

— Det finns ett vägval att göra. Många partier på högersidan vill skala ner EU eller gå ur samarbetet, förklarade Björklund.

Beslutet att åka på debatturné ska ha växt fram gradvis under den senaste tiden. De samlade journalisterna försökte också under pressträffen fråga ifall de två förmenta politiska motståndarna skakat hand.

— Det har vi redan gjort, inte ett handslag om politik, det är ett handslag om att ta debatter, sa Björklund.

Åkesson höjde då sina nävar i luften och sa ”vi kanske ska göra så här istället”. Men gesten ignorerades av Björklund och i slutändan skakade man hand ännu en gång inför presskåren.

”Clash Of The Titans”
Ytterligare en historisk debatt som utlysts under fredagen är en mellan den homosexuelle opinionsbildaren Alexander Bard och Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

På Twitter kallar Bard debatten för en ”titanernas sammandrabbning” och skriver att man ska diskutera ”stammar, nationer och imperier”.

Debatten kommer att hållas i Stockholm den 24 maj och biljetter kan köpas på palaestramedia.com.

Källa:
Åkesson och Björklund åker på gemensam turné


  • Publicerad:
    2019-05-03 13:00