POLITIK. Afrikanskan Nyamko Sabuni meddelar nu att hon står till förfogande som partiledare för Liberalerna. Hon kan därmed bli den första utomeuropeiska ledaren för ett riksdagsparti i Sverige.

Nyamko Sabuni (L)

I dagens utgåva av den liberala partitidningen Nu tillkännager den tidigare riksdagsledamoten och ministern Nyamko Sabuni att hon kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Vid partiets extra landsmöte den 28 juni kommer det att beslutas vem som ska efterträda avgående ledaren Jan Björklund.

Sabuni målar i artikeln upp sin vision om ledarskapet:

Partiet behöver inte bara en ny partiledare, det behövs en bredare ledning … Jag vill att Liberalerna blir ett parti för hela landet, såväl storstäder som landsbygd, villaområden och utsatta förorter, bruksorter och universitets­städer.

Men hon pekar också på de stora utmaningar som Liberalerna står inför med både bottennoteringar i flera opinionsundersökningar och interna stridigheter:

Därför har jag med stor sorg den senaste tiden följt hur oenighet inåt och otydlighet utåt drivit väljarna på flykten … De senaste månaderna har varit extremt dystra för Sveriges liberaler. Det käcka ”nu kan det bara bli bättre” är tyvärr inte sant. Men jag tror att det går att vända utvecklingen.

Sabuni framhåller i artikeln att det är hennes bakgrund som flykting från diktaturen i hemlandet Kongo, men också den negativa erfarenheten av hennes pappas socialistiska engagemang, som har format henne som liberal. Hon lyfter fram frihet, solidaritet, skatte­finansierad välfärd samt vikten av kunskap och utbildning som sina hjärtefrågor.

Nyamko Sabuni har varit riksdagskandidat och hade under Fredrik Reinfeldts regering posterna som integrationsminister, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Hon lämnade regeringen på egen begäran i januari 2013 och har sedan dess arbetat utanför rikspolitiken.

Hon tillhör den falang inom Liberalerna som varit öppet kritiska mot januariöverenskommelsen och att partiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister igen. I en kommentar i judiska Expressen skrev hon: ”L är i första hand ett borgerligt parti med hemhörighet i en borgerlig Allians. Därför är det viktigt att återuppbygga goda relationer till KD/M”.

Många politiska bedömare tror också att hon kan vara den enda som, i egenskap av både kvinna och färgad, på allvar kan utmana Annie Lööf (C) om dominansen i den nya mittenfåran i svensk politik, där mångkultur, feminism och antirasism är huvudingredienserna.

Hennes främsta rivaler till posten som partiledare för Liberalerna är Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien och tidigare minister, och Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen.

Om Sabuni skulle bli vald till partiledare i juni blir hon den första afrikanska och utomeuropeiska ledaren för ett riksdagsparti. Förutom en och annan jude – som exempelvis den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn – har svenska riksdagspartier aldrig tidigare haft en icke-svensk partiledare.

Källa:
Nyamko Sabuni: ”Ett parti för hela landet”


  • Publicerad:
    2019-04-11 11:55