CENSUR. Facebookcensuren har nu slagit mot Liberalerna, som fått en av sina EU-valskampanjfilmer censurerade. Filmen föreställer två skäggiga män som kysser mot varandra, vilket enligt Facebook är ”sexuellt antydande”.

Liberalerna har publicerat en nationell valkampanjsfilm som ska symbolisera ”klassiska liberala värden som frihet, öppenhet och tolerans” – vilket enligt partiet bäst representeras av två skäggiga män som kysser varandra.

”Rösta för öppenheten, rösta för Europa, rösta för Liberalerna”, är budskapet i filmen.

Men Facebook tillåter inte den nya filmen, som censurerats på plattformen med hänvisning till reglerna om ”sexuellt antydande innehåll”.

— Det känns som ett demokratiskt nederlag, säger Emanuel Norén, vice gruppledare för Liberalerna i Karlsham, till Sydöstran.

— Det finns allt möjligt skit på Facebook men lite vacker kärlek mellan ett samkönat par är tydligen tabu, fortsätter han.

Samtliga L-avdelningar runt om i landet har försökt att lägga upp filmen utan framgång. Ingen har heller lyckats överklaga Facebooks beslut.

— Vi har försökt att komma i kontakt med dem utan framgång, säger Emanuel Norén.

Enligt Emmanuel Norén hade inte en film med ett kyssande heteropar stoppats eftersom heteronormen inte är ”kontroversiell och tabu”.

Norén låter också hälsa att man inte under några omständigheter kommer att ändra i filmen.

— Vi vägrar låta Facebook diktera villkoren för vilka budskap vi vill kommunicera, säger han.

Facebook har som plattform gjort sig ökänd för politisk censur, som i huvudsak riktar sig mot oppositionella. Men det är oklart ifall man någonsin tidigare censurerat ett liberalt eller homovurmande budskap.

Källa:
Liberalernas valfilm stoppad av Facebook


  • Publicerad:
    2019-05-15 10:00