EU-VALET 2019. Ungerns vice premiärminister använder nationalsocialistisk retorik och kallar Sveriges öppet antivita sosseminister Annika Strandhäll för ”en sjuk varelse”.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán utannonserade för drygt en vecka sedan ett sjupunktsprogram för att främja barnafödandet i landet. Bland annat skulle kvinnor som fött sitt fjärde barn få helt slopad inkomstskatt.

— Vi ser inte bara till antal, vi vill ha ungerska barn. Migration är för oss att ge upp, kommenterade Orbán den nya satsningen.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) blev alldeles till sig av den familjevänliga politiken och skrev på Twitter att det ”osar 30-tal” samt att utvecklingen i Ungern är ”alarmerande”.

Efter att Ungerns utrikesdepartement skrivit ett öppet brev till Strandhäll och kallat hennes antivita kommentarer för ”oacceptabla” har landets vice premiärminister nu Zsolt Semjen trappat upp ordkriget. I ett talkshowprogram kallar han sosseministern upprepade gånger för ”stackars varelse”, ”sjuk” och liknande.

— Vad borde Ungern vilja om inte det att det föds ungerska barn i Ungern […]? Jag tycker alltså att det som den här stackars varelsen har sagt är abnormiteten själv, sa Semjen i intervjun.

Den vice premiärministern använder sig även av allmänt vedertagen nationalsocialistisk retorik när han säger Ungerns nya familjepolitik är en ”anpassning till naturens lag” och att den som motsätter sig den är sjuk.

Källa:
Ungerns vice premiärminister om svenska ministern: ”Sjuk varelse”


  • Publicerad:
    2019-02-19 20:35