UTRIKES. Polens premiärminister Morawiecki kallar Israels utrikesministerns ord om polacker ”rasistiska och oacceptabla” och lovar att förolämpningarna kommer att besvaras.

Mateusz Morawiecki. Foto: Olaf Kosinsky (CC BY-SA 3.0)

På måndagskvällen och tisdagen skulle Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hålla ett toppmöte i Jerusalem tillsammans med de starkt invandringskritiska länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Geopolitiska experter menar att Netanyahu i flera år har odlat vänskapen med flera central- och östeuropeiska länder i syfte att slå in en kil i EU. Netanyahus taktik är att stoppa en enad EU-front, exempelvis i frågan när det gäller kritik av Israels behandling av palestinierna. Taktiken har tidigare använts av Israel i subsahariska Afrika.

Yisrael Katz. Foto: עדי כהן צדק (CC BY-SA 3.0)

Men efter att Israels nyligen tillsatta interimsutrikesminister Yisrael Katz på söndagen citerade hatiska påståenden om polacker som fällts av en tidigare israelisk premiärminister, Yitzhak Shami, har relationerna länderna emellan kallnat betänkligt.

— Varje polack har fått i sig antisemitismen med modersmjölken, sade han.

På grund av att Katz anklagade alla polacker för antisemitism ställdes toppmötet i Jerusalem in. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar Katz ord om polacker ”rasistiska och oacceptabla” och lovar att förolämpningarna kommer att besvaras.

Israels ambassadör i Warszawa Anna Azari har redan kallats till Polens utrikesdepartement två gånger denna vecka på grund av Israels hållning gentemot polackerna.

Anna Azari är Israels ambassadör i Polen.

Morawiecki var inte mindre diplomatisk än att han erbjöd Israel att komma med en ursäkt för att undvika en vidare konflikt, men en sådan ursäkt har Israel inte bevärdigat det polska folket med. Yisrael Katz ord verkar gälla:

— Ingen ska tala om för oss hur vi uttrycker vår hållning och hur vi ska hedra våra döda, sade Katz i söndags.

Morawiecki ringde själv upp Netanyahu och meddelade att han inte kommer att närvara.

Katz blev enligt RT oberörd av detta besked och sade att ”det innebär ingen kris eftersom utrikesministern kommer”.

Att det inträffade ändå innebär en prestigeförlust för Israel är uppenbart. Tjeckiens premiärminister Andrej Babis meddelade att toppmötet inte alls skulle bli av utan Polens medverkan. Istället skulle det bara bli ”bilaterala samtal”, vilket bör innebära att Netanyahu träffar varje närvarande europeisk premiärminister enskilt.

Sedan Babis meddelade detta, har Israels utrikesdepartement bekräftat att toppmötet ställts in:

Det blir inget fulltaligt V4-möte. Tre premiärministrar kommer och kommer att ha möten med premiärministern.

Yisrael Katz ord om att icke-judar föds till antisemiter är en helt normal och accepterad åsikt bland judar. Påståendet används ofta i alla möjliga sammanhang för att kritisera icke-judar, bland allt från skådespelare till professorer.

Harvardprofessorn och författaren Noel Ignatiev som propagerar för att ”den vita rasen och all vithet måste utrotas” skriver i sin bok Rasförrädare – Förräderi mot vitheten är lojalitet mot mänskligheten;

Målet att utrota den vita rasen är så uppenbart önskvärt att en del kan anse det vara svårt att tro att det skulle kunna ådra sig motstånd från några andra än hängivna vitmaktextremister.

Förra året använde den judiska kompositören Olga Neuwirth samma retorik som Katz när hon kritiserade sitt värdfolk österrikarna för samma sak:

— Österrike är alltid ledande när det gäller att sprida hat. Antisemitismen finns inbyggd i österrikarnas DNA.

I Sverige skrev den judiske läkaren Salomon Schulman förra året att antisemitismen i Sverige är ”den värsta formen av rasism historien kan uppvisa”.

Men den här gången är det alltså polackerna som kollektivt pekas ut som antisemiter.

Källor:
Toppmöte ställs in efter storgräl om förintelsen
Poles ‘suckle antisemitism with mothers’ milk’: Visegrad talks off over Israel’s ‘racist’ comments
Abolish the White Race
Harvard professor argues for ’abolishing’ white race


  • Publicerad:
    2019-02-19 12:28