UTRIKES Efter flera timmars debatt röstade Turkiets parlament ja till att ratificera Sveriges Nato-ansökan. Nu kvarstår endast Erdogans signatur.

Turkiets parlament debatterade Sveriges Nato-ansökan i fyra timmar innan omröstningen där 287 ledamöter röstade för och 55 emot ratificeringen.

Enligt Aftonbladet var det många partier som ville säga sitt i frågan och vissa politiker argumenterade emot Natos nordiska expansion. De flesta hävdade att Sverige fortfarande beskyddar terrorister medan andra använde geopolitiska argument.

— Sveriges inträde i Nato är inte en enkel utvidgning av alliansen. Det kan till och med vara ljudet av ett andra kallt krig som kommer att tända Europa, sa Mustafa Kaya från Saadet Partisi, Lycksalighetspartiet.

Regeringspartiet AKP var dock öppet positiva till Sveriges Natoansökan.

— Att bibehålla Natos starka och effektiva avskräckande kraft är bland våra politiska och militära prioriteringar. I detta sammanhang stöder vi Natos utvidgning, säger Fuat Oktay, ordförande för utrikesutskottet.

President Recep Tayyip Erdoğan måste dock signera ratificeringen för att den ska vinna laga kraft. För Finlands del tog det endast några dagar, men många spår att detta kan bli Erdogans sista chans att förhala processen.

Ungern har dessutom inte röstat om Sveriges Natoansökan ännu, trots att oppositionen i det ungerska parlamentet krävde en extrainsatt session under tisdagen för att lösa frågan snabbt. Premiärminister Viktor Orban har däremot bjudit in statsminister Ulf Kristersson (M) till Budapest för att förhandla. Detta har dock utrikesminister Tobias Billström (M) avfärdat helt.

— Jag ser ingen anledning till att förhandla, säger Billström till Ekot.