JUDISK MAKT Den tidigare presstalesmannen för IDF Jonathan Conricus jobbar nu för den judiska lobbyn i USA. I en intervju med DN skryter han öppet om judarnas makt i USA.

Bonniertidningen DN lyfter i en intervju fram juden Jonathan Conricus, som föddes i Sverige och senare kom att bli presstalesman för den israeliska försvarsmakten IDF. Detta var han också under de tre första månaderna av det pågående kriget i Gaza.

Nu har Conricus dock flyttat till New York där han arbetar som talesperson för den judiska och neokonservativa lobbygruppen ”Foundation for Defense of Democracies”. Till DN talar han helt öppet om judars makt i USA, samtidigt som han förnekar att det finns någon judisk lobby i Sverige.

— I Sverige finns ju ingen judisk lobby. Svenskar är inte vana vid att judar har makt, står raka i ryggen, tittar folk i ögonen och säger: jag bestämmer här. Sådana judar känner inte svenskar till, säger han, och fortsätter:

— Men de finns här. Speciellt i New York. Svenskar förstår inte att det finns judar som organiserar sig, tar initiativ, vågar, har makt och använder makt.

Conricus säger att han önskar att den judiska makten skulle kunna beskådas av fler människor, då han tror att detta skulle normalisera den.

— Jag önskar att fler kunde vara på Aipacs policy-konferens och se hur amerikanska politiker ställer sig upp inför 18 000 människor och förklarar hur viktiga amerikansk-israeliska relationer är, säger han.

Nu hoppas han att den judiska lobbyn en gång för alla kan övertala Washington att starta ett krig mot Iran. Detta kallar han ”the real show”, medan det som pågår i Gaza – med över 30 000 döda civila och annalkande massvält – bara är en ”sideshow”.

— Problemet är att Iran använder proxy-organisationer som sitt främsta vapen i utrikespolitiken. Både Israel och USA, kanske Israel lite mindre, besvarar proxy-organisationerna i stället för att slå till mot Iran. Vi fortsätter bråka med småbarnen i stället för att ta hand om pappa, säger judisk makt-lobbyisten.

Conricus växte själv upp i Malmö, men känner inte igen sig i staden på grund av den anti-israeliska stämningen som växt i takt med mångkulturen, som förstås den judiska lobbyn i Sverige som Conricus förnekar tog initiativ till.

— Malmö var hemma en gång i tiden. Det var en trevlig uppväxt, men dessvärre är jag ledsen att se att Israelhatet växer. Det kommer att dröja innan jag åker tillbaka, säger han till DN.