TEKNIK I en kulturkrönika förfasas DN:s Linus Larsson över att Microsofts nya chattbott beskriver Nordfront som en ”partipolitiskt obunden tidning” som bland annat sysslar med ”folkbildning”. Den judiska tidningen har nu läxat upp Microsoft, som korrigerat sin chattbot.

Dagens Nyheters kulturskribent Linus Larsson skriver under torsdagen i en krönika om hur ”obrydd” Microsofts nya chattbot verkar vara när den får frågor om Nordfront.

Microsoft inkorporerade nyligen en AI-chattbot från företaget bakom ChatGPT i sin sökmotor Bing och när Larsson använder den ska den bland annat ha hänvisat till Nordfrontartiklar i sina svar. När han frågar boten vad Nordfront skriver om svarar den:

Nordfront.se är en partipolitiskt obunden nättidning som skriver om nyheter och annat material. De skriver också andra texter som de hoppas ska vara informativa och inspirerande.

”’Inspirerande.’ ’Obunden nättidning.’ Om våldsnazisters propagandakanal, men för Bing är det ingen stor grej”, förfasar sig Linus Larsson.

Bing-boten konstaterar också helt korrekt att Nordfront numera är en partipolitiskt obunden nättidning. Det är dock ingen hemlighet att den har sitt ursprung i Nordiska motståndsrörelsen och när boten ska beskriva organisationens mål låter det till DN:s stora fasa så här:

Nordiska motståndsrörelsens politiska viljeriktning sammanfattas i nio programpunkter. Dessa punkter innehåller de viktigaste åtgärderna som Nordiska motståndsrörelsen kommer vidta när makten tagits tillbaka från de folkfientliga krafter som nu styr över de nordiska folken.

När Linus Larsson frågar boten vad Nordfront vill uppnå svarar den helt korrekt att Nordfront vill ”verka folkbildande och folkstärkande”. Att Microsofts chattbot inte är programmerad att sprida judiska lögner om Nordfront och Motståndsrörelsen kunde förstås inte DN tolerera. I Larssons artikel framgår det att man kontaktat IT-jätten för en uppläxning. I en fotnot skriver man:

Några timmar efter att DN har kontaktat Microsoft ändrar chattroboten hur den refererar till Nordfront. ”Nya Bing är fortfarande i förhandsversion, och där den befinner sig på sin inlärningsresa kan det förekomma felaktigheter. Vi är medvetna om att det fortfarande finns arbete att göra, och i det arbetet är feedback viktigt så att vi kan hjälpa modellerna att bli bättre”, skriver en presskontakt.