TEKNIK Chalmers tekniska högskola har avslöjat sitt första fall av fusk med AI-verktyg. Sedan tidigare har dock flera andra högskolor i landet rapporterar liknande problem.

Efter att en lärare fattat misstankar mot en student på Chalmers tekniska högskola avslöjades att studenten låtit AI-verktyget Chat GPT författa en skrivuppgift, skriver DN. Studenten har ännu inte blivit fälld i disciplinnämnden, men ska ha erkänt fusket.

Detta tros dock bara vara toppen av ett isberg, då den senaste versionen av Chat GPT anses ha en omfattande kompetens vad gäller att skapa sammanhängande texter som framstår som författade av en människa.

Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten om att två lärarstudenter vid Göteborgs universitet misstänks för att ha använt just Chat GPT för att författa hemtentor. En av studenterna ska ha erkänt, medan en annan uppgett att chattboten endast användes för att ta fram citat ur en bok.

— Det här är de första fallen som har kommit in till disciplinnämnden, så sannolikt är det de första fallen vi har haft, säger Mattias von Feilitzen, som arbetar som pedagogisk utvecklare på Göteborgs universitet.

Sedan tidigare har misstänkt fusk med Chat GPT även avslöjats på Karlstad universitet och Uppsala universitet.

Mattias von Feilitzen tror att fusk med AI-verktyg kommer att bli allt vanligare i framtiden. Snart kan AI-verktygen också vara så avancerade att fusket blir omöjligt att upptäcka,

— Det vore konstigt annars. Egentligen är det inget nytt. Man har alltid kunnat betala någon annan för att skriva ens uppsats eller kanske haft någon i familjen som kan vara spökskrivare. Det nya är att fler får möjligheten att låta någon annan – en AI – skriva åt dem, säger von Feilitzen .

Att utvecklingen inom AI går väldigt snabbt just nu har lett till många kontroverser. 1 100 forskare, teknik- och IT-entreprenörer och andra involverade i artificiell intelligens skrev nyligen ett öppet brev där man krävde att utvecklingen av AI pausas i sex månader för att utvärdera vilka risker för mänskligheten som tekniken kan innebära.

Den judiske AI-forskaren Elieser Yudkowsky har gått ännu längre och kräver ett totalstopp av utvecklingen av artificiell intelligens då han menar att det bara är en tidsfråga innan dessa entiteter blir både övermänskligt smarta och fientliga.