LÖGNPRESSEN I ett reportage i DN hyllas en man som ”lagt ner sitt liv och sina inkomster på framtidens mat”. Mannen heter Nils Österström och leder företaget Tebrito som odlar maskar och larver.

Under onsdagen har Bonniertidningen Dagens Nyheter publicerat ett hyllningsrepotage om Nils Österström som leder företaget Tebrito. Hans företag odlar mjölmaskar i syfte att sälja som livsmedel.

DN skriver att han ”satsat tio år av sitt liv och en större del av sina inkomster” på projektet, som sägs producera ”framtidens mat”.

— Mjölmaskens proteinkvalité är densamma som för nötkött. Det är ett fullvärdigt animaliskt protein som är lätt för kroppen att ta upp och bryta ner, fast till en bråkdel av koldioxidutsläppen, säger Nils Österström och räknar upp buljong, korv, bröd, dryck och även glass som livsmedel där larven skulle kunna ingå som ingrediens.

— Den bidrar med umami och en lite nötig smak.

Jämför insekter med sushi

2015 förbjöd Livsmedelsverket försäljning av insekter i livsmedel efter att flera företag i Sverige hoppat på den globalistiska trenden. Men efter en dom i EU-domstolen 2020 tvingades myndigheten att ändra på sitt beslut. Idag är det lagligt att sälja och äta sex insektsorter i Sverige. De svenska konsumenternas entusiasm har dock ännu inte nått upp till globalisternas och det säljs knappt någon insektsbaserad människoföda alls i landet.

— Det tar tid att ändra folks inställning och matvanor. Många faktorer spelar in. Det ska vara gott, tillgängligt och näringsrikt. Ett spännande exempel ur historien är vår konsumtion av sushi. Innan 1979 fanns det inte en enda sushirestaurang i Sverige. I dag finns det i var och vartannat hörn, säger Anders Engström, som driver bloggen ”Bugburger”, till DN.

Han medger dock att kritiken mot insektsagenden är så omfattande att han tvingats stänga ned kommentarsfunktionen på sin blogg. Enligt DN består kritiken av ”ryktesspridning” och ”konspirationsteorier”.

Nils Österström är dock optimistisk och ser möjligheter att tjäna stora pengar på sina mjölmaskar. Han säger att Tebrito ska bli ”en av världens fem ledande aktörer inom området”.

— Vi skulle kunna öka Sveriges produktion av protein med 70 procent utan att behöva öka åkerarealen. Den här industrin har en enorm potential och vi har bara skrapat på ytan, säger han till den judiskägda tidningen.